Dataset

Voedselconsumptie; voedselgroep, leeftijd, geslacht 2007-2010

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Bijgewerkt 17-11-2020
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Arbeidsomstandigheden
Toegang Niet Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

INHOUDSOPGAVE

  1. Toelichting

  2. Definities en verklaring van symbolen

  3. Koppelingen naar relevante tabellen en artikelen

  4. Bronnen en methoden

  5. Meer informatie

  6. TOELICHTING

De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit de Voedselconsumptiepeiling 2007-2010 (VCP basis 2007-2010) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze tabel is gemaakt voor De Staat van Volksgezondheid en Zorg en bevat gegevens over de gebruikelijke consumptie of inname van groente, fruit en vis in gram per dag van mensen in de leeftijd van 7 tot 70 jaar. De gegevens zijn uitgesplitst naar geslacht en verschillende leeftijdsklassen. Deze tabel is stopgezet. Zie uitgebreide informatie over voedselconsumptie uit de VCP 2012-2016 onder het thema "voedselcosumptie" op Statline RIVM (zie link naar de meest relevante tabel in paragraaf 3).

Gegevens beschikbaar vanaf: 2007-2010

Status van de cijfers: Definitief

Wijzigingen per 28-04-2020: Geen, deze tabel is stopgezet.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing.

  1. DEFINITIES EN VERKLARING VAN SYMBOLEN

Definities:

Gebruikelijke consumptie De gebruikelijke consumptie is de gemiddelde consumptie of inname door een persoon over een langere periode. Dit is een gemodelleerde schatting van de consumptie van voedsel in gram per dag op basis van voeding die gedurende twee dagen is gemeten in een steekproef.

Verklaring van symbolen:

niets (blanco) : het cijfer kan op logische gronden niet voorkomen . : het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim

  • : voorlopige cijfers ** : nader voorlopige cijfers

Cijfers:

Naast de gemiddelde gebruikelijke consumptie worden ook de mediaan (oftewel het 50% percentiel) en de 5%, 10%, 90% en 95% percentielen getoond. Deze cijfers helpen om een beeld te krijgen van de spreiding in gebruikelijke consumptie voor de betreffende populatie.

De gemiddelde cijfers voor totaal mannen en vrouwen kunnen buiten de gemiddelden voor mannen en vrouwen apart liggen. Dit komt door modelonzekerheid bij het schatten van consumptie over een langere periode. Voor mannen, vrouwen en totaal wordt telkens een ander model gekozen, wat inhoudt dat er net iets andere waarden voor de gebruikelijke consumptie verdeling uit kunnen komen.

  1. KOPPELINGEN NAAR RELEVANTE TABELLEN EN ARTIKELEN

Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016; consumption

  1. BRONNEN EN METHODEN

Bronnen:

Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: RIVM: http://www.rivm.nl

Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: VCP 2007-2010: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/Voedselconsumptiepeiling

VCP 2007-2010 rapportage: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/V/Voedselconsumptiepeiling/Publicaties/Publicaties_VCP_Basis_7_69_jaar_2007_2010'

Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) De Staat van Volksgezondheid en Zorg: http://www.staatvenz.nl/

Informatie over de gegevensbron op Zorggegevens.nl: Link Zorggegevens

Methoden:

Beschrijving: In opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) worden sinds 1987 periodiek gegevens verzameld over de voedselconsumptie en de voedingstoestand van de Nederlandse bevolking in het algemeen en van afzonderlijke bevolkingsgroepen in het bijzonder. De Voedselconsumptiepeiling (VCP) is onderdeel van de Leefstijlmonitor.

Doel: Voor het ontwikkelen en evalueren van een adequaat beleid op het gebied van gezonde en veilige voeding is het noodzakelijk te beschikken over gegevens betreffende de voedselconsumptie en voedingstoestand van de Nederlandse bevolking als geheel, alsmede van bepaalde bevolkingsgroepen in het bijzonder. De voedselconsumptiegegevens geven inzicht in de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van macro- en microvoedingsstoffen, de inname van potentieel schadelijke chemische stoffen, en in de ontwikkelingen hiervan (trends). De gegevens worden tevens gebruikt voor voorlichtingsdoeleinden en wetenschappelijk onderzoek.

  1. MEER INFORMATIE

De Staat van Volksgezondheid en Zorg Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven Contact: info@staatvenz.nl

CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Downloads

Voedselconsumptie; voedselgroep, leeftijd, geslacht 2007-2010

XML CC-BY (4.0)

Gemiddelde consumptie, mediane consumptie Voedselgroep, geslacht, leeftijd,

Voedselconsumptie; voedselgroep, leeftijd, geslacht 2007-2010

XML CC-BY (4.0)

Gemiddelde consumptie, mediane consumptie Voedselgroep, geslacht, leeftijd,