Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
Status | Beschikbaar |
---|---|
Data eigenaar | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu |
Bijgewerkt | 17-11-2020 |
Licentie | CC-BY (4.0) |
Thema |
|
Toegang | Niet Publiek |
Metadata | Download (XML/RDF) |
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenINHOUDSOPGAVE
[English] TABLE OF CONTENTS
Explanation
Definitions and explanations of symbols
Links to relevant tables and articles
Sources and methods
More information
TOELICHTING De Voedselconsumptiepeiling brengt in kaart wat Nederland eet en drinkt. De voedselconsumptiegegevens geven inzicht in de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van macro- en microvoedingsstoffen, de inname van potentieel schadelijke chemische stoffen en in de ontwikkelingen hiervan (trends). De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Deze tabel bevat gegevens over de inname van nutriënten naar eetmoment van mensen in de leeftijd van 1 tot 80 jaar. De gegevens zijn uitgesplitst naar geslacht en leeftijd en daarnaast voor verschillende bevolkingsgroepen. Niet alle uitsplitsingen zijn beschikbaar, dan worden er lege regels getoond. De beschikbare opsplitsingen zijn:
De voedingsgegevens zijn verzameld onder circa 4000 kinderen en volwassenen met twee 24-uursvoedingsnavragen. Meer informatie over de studie is te vinden op de website www.wateetnederland.nl (zie ook bij de publicaties op deze website). Op Statline zijn een aantal tabellen met informatie opgenomen.
[English]
This table contains data on the intake of nutrients by food consumption occassion for people aged 1 to 80 years. The data are broken down by gender and age and different population groups. Not all the breakdowns are available, if not, then empty lines are shown in the table. The available breakdowns are:
The data have been collected from around 4,000 children and adults with two 24-hour dietary recalls. More information about the study can be found on the website www.wateetnederland.nl (see also publications on this website) or in the other tables on RIVM-Statline.
Gegevens beschikbaar: 2012-2016
[English] Data available from: 2012-2016
Status van de cijfers: Version 2019-06
[English] Status of the data: Version 2019-06
Wanneer komen er nieuwe cijfers? In 2022. De volgende peiling loopt van 2019 tot en met 2021.
[English] When are the data updated? In 2022. The next survey will be performed from 2019 till 2021.
Definities:
Bijdrage naar eetmomenten Voedingsmiddelen en voedingsstoffen worden verdeeld over de dag geconsumeerd. Het percentage dat in deze tabel bij een moment wordt weergegeven staat voor het deel van de inname van nutriënten dat tijdens dat moment wordt geconsumeerd, bepaald per persoon en gemiddeld over alle personen die de voedingsstof in kwestie hebben geconsumeerd. Dit betreft de consumptie tijdens het ontbijt, lunch, avondmaaltijd en tussen de maaltijden door. Aangezien een aantal nutriënten niet vaak gegeten wordt, zijn de waardes niet geschikt voor alle onderzoeksvragen. Om deze reden wordt het aantal personen op wie de gegevens zijn gebaseerd ook weergegeven. Een vuistregel is dat het aantal groter dan 100 moet zijn.
Cijfers: De volgende gegevens worden gegeven:
[English] 2. DEFINITION AND EXPLANATION OF SYMBOLS
Contribution of food consumption occasions Foods and nutrients are consumed at different places food consumption occasions. The percentage given in this table stands for that part of the amount of a nutrient that was consumed was during breakfast, lunch, evening meal or in between meals (moment of consumption), calculated per person and averaged over all persons that had eaten the nutrient in question. As some nutrients were not frequently consumed, the values are not valid for all purposes. Therefore, the number of persons used in the analyses is reported. This number stands for the number of participants that had consumed that nutrient. The rule of thumb is that the number should be larger than 100.
Values: The statistics that are shown in the table are:
Koppelingen naar relevante tabellen en artikelen
BRONNEN EN METHODEN
Bronnen:
Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: RIVM: https://www.rivm.nl
Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: VCP 2012-2016: https://www.wateetnederland.nl
Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) https://www.wateetnederland.nl/publicaties-en-dataset/datasets VCP@rivm.nl
Methoden:
Voor het ontwikkelen en evalueren van een adequaat beleid op het gebied van gezonde en veilige voeding is het noodzakelijk te beschikken over gegevens betreffende de voedselconsumptie en voedingstoestand van de Nederlandse bevolking als geheel, en van bepaalde bevolkingsgroepen in het bijzonder. De gegevens van de voedselconsumptiepeilingen worden ook gebruikt voor productsamenstelling, voorlichting en voedingsonderzoek. De voedselconsumptiepeilingen worden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De voedselconsumptiemethode bestaat uit twee 24-uursvoedingsnavragen op niet-aaneengesloten, onafhankelijke dagen (dietary recall). Voor de jongste en oudste leeftijdsgroepen wordt deze methodiek gecombineerd met dagboekjes. De 24-uursvoedingsnavragen zijn uitgevoerd met een speciaal daartoe ontwikkeld computergestuurd interviewprogramma. Dit programma, GloboDiet, wordt in verschillende Europese landen gebruikt. De studiepopulatie betreft in Nederland wonende personen in de leeftijd van 1 tot en met 79 jaar (n=4313), met uitzondering van zwangere en lacterende vrouwen. Ook mensen die in een instelling wonen waren uitgesloten van deelname. De deelnemers zijn getrokken uit een consumentenpanel van TNS-Nipo (huidige Kantar Public) en vormen een representatieve vertegenwoordiging op basis van leeftijd, geslacht, opleiding (voor kinderen geldt de opleiding van de ouders), regio en urbanisatiegraad in Nederland. De netto respons van deelnemers van wie een volledige dataset beschikbaar is (volledig ingevulde schriftelijke vragenlijst en twee 24-uursvoedingsnavragen) was 65%.
[English] 4. SOURCES AND METHODS
Sources:
Organization that supplies the data for this table: RIVM: https://www.rivm.nl
Website of the datasource of the values of this table: VCP 2012-2016: https://wateetnederland.nl/
VCP 2012-2016 rapportage: https://wateetnederland.nl/Publicaties-en-dataset/publicaties
Data source: National Institute for public health and environment (RIVM) RIVM: https://www.rivm.nl
Methods:
Food consumption data give insight into the consumption of foods, intake of macro- and micronutrients, and of potential harmful chemical substances, and the development of food and nutrition trends. This insight is essential in formulating and evaluating food policy. The data are also used for public information purposes and for scientific research. Collection of periodic data on food consumption and nutrition status of the Dutch population and of specific groups within the population has been carried under the authority of the Netherlands Ministry of Health, Welfare and Sport.
Food consumption data were collected with two non-consecutive 24-hour dietary recalls. For the youngest and oldest age group the participants kept also a diary the day prior to the interviews. The interviewers used the computer directed interview program for 24-hour recalls, which is used in several European countries. The target population comprises all men and women living in the Netherlands in the age of 1 to 79 years old regardless of nationality, with the exception of pregnant and lactating women, people who were institutionalised and those without adequate command of the Dutch language. Participants are drawn from a representative consumer panel of the market research agency Kantar Public. The survey population (n=4313) aims to be representative with regard to age and sex, region, degree of urbanisation and education (for children, by the educational level of their parents/carers). The net response was 65%.
https://wateetnederland.nl/ Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven
Contact: VCP@rivm.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
[English] 5. MORE INFORMATION
Food consumption survey https://wateetnederland.nl/ dutch-national-food-consumption-survey https://www.rivm.nl/en/dutch-national-food-consumption-survey
National Institute for Public Health and the Environment, Bilthoven
Contact: VCP@rivm.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
Geen feedback gevonden.
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenmean contribution (%) consumption occasion, nutrient, age, sex
mean contribution (%) consumption occasion, nutrient, age, sex
Geen feedback gevonden.