Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
State | Available |
---|---|
Data owner | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu |
Updated | 11/17/2020 - 00:00 |
License | CC-BY (4.0) |
Thema |
|
Publicity level | Non Public |
Metadata | Download (XML/RDF) |
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestINHOUDSOPGAVE
Toelichting
Definities en verklaring van symbolen
Koppelingen naar relevante tabellen en artikelen
Bronnen en methoden
Meer informatie
TOELICHTING
De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit de Jaarrapportages Wet afbreking zwangerschap (Wafz) van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Deze tabel is gemaakt voor De Staat van Volksgezondheid en Zorg en bevat gegevens over de abortushulpverlening op landelijk niveau. Het betreft zwangerschapsafbrekingen tot 24 weken, inclusief het aantal overtijdbehandelingen. De morning-aftermethoden vallen niet onder de Wafz en zijn niet opgenomen. Cijfers over abortushulpverlening zijn beschikbaar naar land van vestiging van de patiënt, leeftijd, behandelmethode en of de behandeling in een abortuskliniek of ziekenhuis heeft plaatsgevonden. Deze tabel is stopgezet, zie in paragraaf 4 de link naar de website van het IGZ. Daar zijn de cijfers ook beschikbaar.
Gegevens beschikbaar van 1990 tot en met 2015.
Status van de cijfers: Definitief.
Wijzigingen per 08-08-2019: Geen, deze tabel is stopgezet.
Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing.
Definities:
Morning-aftermethoden Morning-afterpil en morning-afterspiraal. De morning-afterpil (tot uiterlijk 72 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap) veroorzaakt uitstel of blokkering van de eisprong en voorkomt daarmee conceptie. Sinds 2004 zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. De morning-afterspiraal (tot uiterlijk 5 dagen na onbeschermde geslachtsgemeenschap) voorkomt innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoeder. De morning-aftermethoden vallen niet onder de Wafz en zijn niet opgenomen in de cijfers.
Overtijdbehandeling Vroege zwangerschapsafbreking, tot 16 dagen ‘overtijd’ (amenorroeduur, oftewel de periode verstreken sinds de eerste dag van de laatste menstruatie, van 44 dagen), instrumenteel (curettage) of met abortuspil (niet te verwarren met morning-aftermethoden). Indertijd, bij het ontwerpen van de Wafz, kon in deze ‘overtijdperiode’ een zwangerschap nog niet met zekerheid worden vastgesteld, waardoor onbekend bleef of een zogeheten overtijdbehandeling (ook wel ‘menstruatieregeling’ genoemd) daadwerkelijk een zwangerschap afbrak. De overtijdbehandeling valt daarom niet onder de Wafz en kent daardoor geen verplichte beraadtermijn. Een overtijdbehandeling mag alleen in een ziekenhuis of kliniek met Wafz-vergunning worden verricht.
Verklaring van symbolen:
niets (blanco) : het cijfer kan op logische gronden niet voorkomen . : het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim
Cijfers: Door faillissement en sluiting/heropening van twee abortusklinieken in respectievelijk Den Haag en Amsterdam ontbreken de meeste cijfers voor het jaar 2010. Dit vanwege dossiers die niet aangeleverd konden worden bij het IGZ.
Bronnen:
Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: IGZ: http://www.igz.nl/
Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: Wafz abortushulpverlening: http://igz.nl/onderwerpen/curatieve-gezondheidszorg/abortusklinieken/index.aspx
Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) De Staat van Volksgezondheid en Zorg: http://www.staatvenz.nl/
Informatie over de gegevensbron op Zorggegevens.nl: Link Zorggegevens
Methoden:
Beschrijving: Jaarlijks rapporteert de Inspectie voor de Gezondheidszorg de gegevens over de zwangerschapsafbrekingen die in het voorafgaande jaar in Nederland werden uitgevoerd. Het betreft de afbrekingen tot 24 weken zwangerschapsduur. Volgens de Wet afbreking zwangerschap (Wafz, 1984) zijn abortusklinieken en ziekenhuizen met vergunning verplicht ieder kwartaal deze behandelingen aan de inspectie te melden. De registratie heeft een dekking van 100 procent, met uitzondering van het jaar 2010. Door faillissement en sluiting en heropening van twee abortusklinieken in respectievelijk Den Haag en Amsterdam ontbreken de meeste cijfers voor dat jaar.
Detail: De abortushulpverlening in Nederland is gereguleerd door de Wet Afbreking Zwangerschap (Wafz) die in 1984 van kracht werd. Jaarlijks brengt de Inspectie voor de Gezondheidszorg verslag uit over de zwangerschapsafbrekingen (tot 24 weken) die in het voorafgaande jaar werden verricht. De basis voor de jaarrapporten zijn de gegevens die abortusklinieken en ziekenhuizen aanleveren over de zwangerschapsafbrekingen in hun instelling. De wettelijke verplichting om (ieder kwartaal) deze gegevens aan de inspectie aan te leveren geldt voor alle instellingen die een vergunning in het kader van de Wafz hebben. De respons is 100 procent. In de eerste plaats gebruikt de inspectie de aangeleverde gegevens als indicatoren in haar risicogestuurde toezicht op de aanbieders van abortuszorg. Opgaven die afwijken van eerdere jaren, of van andere instellingen, zijn aanleiding tot verificatie en nadere evaluatie bij de individuele instelling of bij de professionele koepels. In de tweede plaats heeft de wetgever met de registratie beoogd inzicht te verkrijgen in de abortushulpverlening op landelijk niveau. Door de gegevens van de afzonderlijke instellingen samen te voegen ontstaat een cijfermatig, feitelijk, overzicht dat in dit rapport wordt gepresenteerd.
Doel: De kwaliteit van de medische behandeling en een zorgvuldige besluitvorming te waarborgen.
De Staat van Volksgezondheid en Zorg Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven Contact: info@staatvenz.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
No feedback found.
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestZwangerschapsafbreking; abortusratio Leeftijd, behandelmethode, locatie, woonland
Zwangerschapsafbreking; abortusratio Leeftijd, behandelmethode, locatie, woonland
No feedback found.