Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
State | Available |
---|---|
Data owner | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu |
Updated | 11/17/2020 - 00:00 |
License | CC-BY (4.0) |
Thema |
|
Publicity level | Non Public |
Metadata | Download (XML/RDF) |
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestINHOUDSOPGAVE
[English] TABLE OF CONTENTS
Explanation
Definitions and explanations of symbols
Links to relevant tables and articles
Sources and methods
More information
TOELICHTING De Voedselconsumptiepeiling brengt in kaart wat Nederland eet en drinkt. De voedselconsumptiegegevens geven inzicht in de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van macro- en microvoedingsstoffen, de inname van potentieel schadelijke chemische stoffen en in de ontwikkelingen hiervan (trends). De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze tabel bevat gegevens over de inname consumptie van voedingsmiddelen in gram per dag van mensen in de leeftijd van 1 tot 80 jaar. De gegevens zijn uitgesplitst naar geslacht en leeftijd en daarnaast voor verschillende bevolkingsgroepen. De voedingsgegevens zijn verzameld onder circa 4000 kinderen en volwassenen met twee 24-uursvoedingsnavragen. Meer informatie over de studie is te vinden op de website www.wateetnederland.nl (zie ook bij de publicaties op deze website). Op statline zijn een aantal tabellen met informatie opgenomen.
[English]
Gegevens beschikbaar: 2012-2016
[English] Data available from: 2012-2016
Status van de cijfers: Version 2019-06
[English] Status of the data: Version 2019-06
Wanneer komen er nieuwe cijfers? In 2022. De volgende peiling loopt van 2019 tot en met 2021.
[English] When are the data updated? In 2022. The next survey will be performed from 2019 till 2021.
Definities:
Consumptie Consumptie wordt gedefinieerd als de consumptie van voedingsmiddelengroepen of subgroepen hiervan in gram per dag. Dit is berekend op basis van wat iedere deelnemer op twee onafhankelijke dagen heeft gegeten. Naast de gemiddelde consumptie worden ook de mediaan (oftewel het 50e percentiel) en de 5e en 95e percentielen getoond. Deze cijfers helpen om een beeld te krijgen van de spreiding in gebruikelijke consumptie voor de betreffende populatie.
Percentage consumptiedagen. Het percentage consumptiedagen wordt gedefinieerd als het percentage van consumptiedagen dat een voedingsmiddelengroep of subgroepen hiervan zijn geconsumeerd. Iedere deelnemer van het onderzoek heeft van twee onderzoeksdagen de consumptie gerapporteerd.
Consumptie op consumptiedagen De consumptie van voedingsmiddelengroepen of subgroepen hiervan op dagen dat een voedingsmiddelengroep of subgroepen hiervan zijn geconsumeerd in gram per dag. Naast de gemiddelde consumptie op deze dagen worden ook de mediaan (oftewel het 50e percentiel) en de 5e en 95e percentielen getoond. Deze cijfers helpen om een beeld te krijgen van de spreiding in gebruikelijke consumptie voor de betreffende populatie.
Aangezien een aantal subgroepen van voedingsmiddelen niet vaak gegeten wordt, zijn de waardes niet geschikt voor alle onderzoeksvragen. Om deze reden wordt het aantal personen of consumptiedagen op wie de gegevens zijn gebaseerd ook weergegeven. Een vuistregel is dat het aantal groter dan 100 moet zijn.
Cijfers:
De volgende gegevens worden gegeven:
[English] 2. DEFINITION AND EXPLANATION OF SYMBOLS
Definitions:
Consumption Consumption is defined as the consumption of food groups or subgroups in grams per day. These amounts are based on the consumption on two independent recall days of each participant. Besides the mean consumption, also the median and the 5th and 95th percentiles are shown.
Percentage consumption days The percentage consumption days that a food group or subgroup was consumed. Each participant reported their consumption of two independent days.
Consumption on consumption days De consumption of food groups of subgroups on days that these foods were consumed. Besides the mean also the median and the 5th and 95th percentiles are shown.
As some (sub)groups of foods were not frequently consumed, the values are not valid for all purposes. Therefore, the number of persons or consumption days used in the analyses is reported. The rule of thumb is that the number should be larger than 100 for valid values.
Values:
The statistics that are shown in the table are:
Bronnen:
Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: RIVM: https://www.rivm.nl/
Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: VCP 2012-2016: https://www.wateetnederland.nl/
Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) https://www.wateetnederland.nl/publicaties-en-dataset/datasets/ VCP@rivm.nl
Methode:
Voor het ontwikkelen en evalueren van een adequaat beleid op het gebied van gezonde en veilige voeding is het noodzakelijk te beschikken over gegevens betreffende de voedselconsumptie en voedingstoestand van de Nederlandse bevolking als geheel, en van bepaalde bevolkingsgroepen in het bijzonder. De gegevens van de voedselconsumptiepeilingen worden ook gebruikt voor productsamenstelling, voorlichting en voedingsonderzoek. De voedselconsumptiepeilingen worden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De voedselconsumptiemethode bestaat uit twee 24-uursvoedingsnavragen op niet-aaneengesloten, onafhankelijke dagen (dietary recall). Voor de jongste en oudste leeftijdsgroepen wordt deze methodiek gecombineerd met dagboekjes. De 24-uursvoedingsnavragen zijn uitgevoerd met een speciaal daartoe ontwikkeld computergestuurd interviewprogramma. Dit programma, GloboDiet, wordt in verschillende Europese landen gebruikt. De studiepopulatie betreft in Nederland wonende personen in de leeftijd van 1 tot en met 79 jaar (n=4313), met uitzondering van zwangere en lacterende vrouwen. Ook mensen die in een instelling wonen waren uitgesloten van deelname. De deelnemers zijn getrokken uit een consumentenpanel van TNS-Nipo (huidige Kantar Public) en vormen een representatieve vertegenwoordiging op basis van leeftijd, geslacht, opleiding (voor kinderen geldt de opleiding van de ouders), regio en urbanisatiegraad in Nederland. De netto respons van deelnemers van wie een volledige dataset beschikbaar is (volledig ingevulde schriftelijke vragenlijst en twee 24-uursvoedingsnavragen) was 65%.
[English] 4. SOURCES AND METHODS
Sources:
Organization that supplies the data for this table: RIVM: https://www.rivm.nl/
Website of the datasource of the values of this table: VCP 2012-2016: https://wateetnederland.nl/
VCP 2012-2016 rapportage: https://wateetnederland.nl/Publicaties-en-dataset/publicaties
Data source: National Institute for public health and environment (RIVM) RIVM: https://www.rivm.nl/
Methods:
Food consumption data give insight into the consumption of foods, intake of macro- and micronutrients, and of potential harmful chemical substances, and the development of food and nutrition trends. This insight is essential in formulating and evaluating food policy. The data are also used for public information purposes and for scientific research. Collection of periodic data on food consumption and nutrition status of the Dutch population and of specific groups within the population has been carried under the authority of the Netherlands Ministry of Health, Welfare and Sport.
Food consumption data were collected with two non-consecutive 24-hour dietary recalls. For the youngest and oldest age group the participants kept also a diary the day prior to the interviews. The interviewers used the computer directed interview program for 24-hour recalls, which is used in several European countries. The target population comprises all men and women living in the Netherlands in the age of 1 to 79 years old regardless of nationality, with the exception of pregnant and lactating women, people who were institutionalised and those without adequate command of the Dutch language. Participants are drawn from a representative consumer panel of the market research agency Kantar Public. The survey population (n=4313) aims to be representative with regard to age and sex, region, degree of urbanisation and education (for children, by the educational level of their parents/carers). The net response was 65%.
https://wateetnederland.nl/ Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven
Contact: VCP@rivm.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
[English] 5. MORE INFORMATION
Food consumption survey https://wateetnederland.nl/ dutch-national-food-consumption-survey https://www.rivm.nl/en/dutch-national-food-consumption-survey/
National Institute for Public Health and the Environment, Bilthoven
Contact: VCP@rivm.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
No feedback found.
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestMean consumption of food Median P5 P95 number of persons sex, age, food group
Mean consumption of food Median P5 P95 number of persons sex, age, food group
No feedback found.