Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
Status | Beschikbaar |
---|---|
Data eigenaar | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu |
Bijgewerkt | 17-11-2020 |
Licentie | CC-BY (4.0) |
Thema |
|
Toegang | Niet Publiek |
Metadata | Download (XML/RDF) |
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenINHOUDSOPGAVE
Toelichting
Definities en verklaring van symbolen
Koppelingen naar relevante tabellen en artikelen
Bronnen en methoden
Meer informatie
TOELICHTING
De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP geneesmiddelen) van het Zorginstituut Nederland (ZiN). Deze tabel is gemaakt voor De Staat van Volksgezondheid en Zorg en bevat gegevens over de ontwikkelingen in het gebruik van geneesmiddelen. Het betreft zorg die extramuraal (d.w.z. buiten instellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen) wordt verleend op basis van de Zorgverzekeringswet. Dus alleen de extramuraal verstrekte geneesmiddelen vergoed uit de verplichte basisverzekering voor geneeskundige zorg. Het gebruik van geneesmiddelen kan worden uitgesplitst naar: verzekerdenkenmerken (leeftijd en geslacht), soort geneesmiddel (ATC-classificatie). Outputvariabelen zijn totale kosten en aantallen gebruikers. Deze tabel is stopgezet, zie in paragraaf 4 de link naar de GIP databank. Daar zijn de cijfers ook beschikbaar.
Gegevens beschikbaar van 2010 tot en met 2015.
Status van de cijfers: Jaren 2010-2013 zijn definitief, 2014 en 2015 zijn voorlopig. Aangezien deze tabel is stopgezet, worden de gegevens niet meer definitief gemaakt.
Wijzigingen per 08-08-2019: Geen, deze tabel is stopgezet.
Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing.
Definities:
Zorgverzekeringswet Wet die een verplichte basisverzekering regelt voor kortdurende, op genezing gerichte zorg voor iedereen die rechtmatig in Nederland woont of hier loon- of inkomstenbelasting betaalt. Deze wet is op 1 januari 2006 in werking getreden en vervangt o.a. de Ziekenfondswet (ZFW).
Geneesmiddelengroepen De geneesmiddelen zijn op basis van de artikelcodes ingedeeld naar ATC-klasse (anatomisch, therapeutisch, chemisch). Dit is een classificatiesysteem van de WHO (World Health Organization). De indeling in geneesmiddelengroepen is gebaseerd op de artikelcode-lijst van eind december van het betreffende verslagjaar.
Gebruikers Een gebruiker is gedefinieerd als een patiënt die gedurende een kalenderjaar minstens één uitgifte voor het betreffende geneesmiddel heeft ontvangen. Doordat iemand in een jaar verschillende geneesmiddelen kan gebruiken, kunnen gebruikersaantallen niet zomaar worden opgeteld.
Totale kosten Het totaal aan kosten bestaat uit het tarief voor het geneesmiddel (vergoeding), het tarief voor de uitgifte (aflevertarief), en een tarief voor de "dienstverlening apotheek" (bijvoorbeeld voorlichting door een apotheek). Dit is inclusief BTW en exclusief de eventuele bijbetaling door de verzekerde. Deze kosten zijn alleen beschikbaar voor het totaal van ATC-categorieën (geneesmiddelgroepen). Dit omdat de kosteneenheid "dienstverlening apotheek" niet terug is te herleiden naar een bijhorende ATC-categorie.
Totale kosten exclusief dienstverlening apotheek Het totaal aan kosten exclusief "dienstverlening apotheek" bestaat uit het tarief voor het geneesmiddel (vergoeding) en het tarief voor de uitgifte (aflevertarief), Dit is inclusief BTW en exclusief de eventuele bijbetaling door de verzekerde en de dienstverlening door de apotheek (bijvoorbeeld voorlichting door een apotheek). Deze kosten zijn beschikbaar voor alle ATC-categorieën (geneesmiddelgroepen). De totale kosten inclusief dienstverlening apotheek zijn alleen beschikbaar voor het totaal van ATC-categorieën.
niets (blanco) : het cijfer kan op logische gronden niet voorkomen . : het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim
Cijfers: Omdat personen geneesmiddelen verstrekt kunnen krijgen uit verschillende geneesmiddelgroepen, zal de som van de geneesmiddelgroepen soms hoger uitvallen dan het totaal aantal van alle groepen.
Vergelijking met GIPdatabank De totalen in deze tabellen verschillen van die op de GIPdatabank. Dit wordt vooral veroorzaakt door een verschil in de definitie. Op de GIPdatabank worden een aantal geneesmiddelen uit het bestand gefilterd die niet als extramurale farmaceutische zorg voor vergoeding in aanmerking komen. Ook worden kosten die vallen onder overige zorgprestaties, maar wel vergoed worden als extramurale farmaceutische zorg, niet getoond op de GIPdatabank. Verder wordt voor het jaar 2014 het verschil mede veroorzaakt door het verschil in de datum waarop de beide bestanden zijn aangemaakt. De cijfers voor 2014 in deze tabel zijn nog voorlopig omdat nog niet alle declaraties die zijn afgeleverd in 2014 zijn opgenomen.
Categorie "X Geen ATC-code" In de GIPdatabank staan in tegenstelling tot deze tabel geen cijfers voor de categorie "X Geen ATC-code". Reden is dat voor de ophoging van het aantal gebruikers vanuit de GIP-steekproef naar landelijke cijfers voor de GIPdatabank gebruik gemaakt wordt van de gemiddelde dagelijkse dosis (Defined Daily Dose of DDD) waarden van het geneesmiddel. Voor de prestaties die onder de categorie "X Geen ATC-code" vallen, ontbreken deze DDD-waarden waardoor er op de GIPdatabank geen aantallen gebruikers worden getoond voor de categorie "X Geen ATC-code". In deze tabel is de raming naar landelijke cijfers voor de categorie "X Geen ATC-code" wel uitgevoerd, alleen dan op basis van de verhouding tussen de kosten steekproef en de raming van de kosten landelijk.
Opmerking over de categorie "X Geen ATC-code": de oorzaak voor de sterke stijging van het aantal gebruikers in 2014 is de wijziging in het declareren van de prestatie 'begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel'. Vanaf 2014 wordt de prestatie 'begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel' apart gedeclareerd, waar het voorheen onderdeel uitmaakte van het aflevertarief. De prestatie 'begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel' wordt door het GIP ingedeeld in de categorie "X Geen ATC-code".
Relevante tabellen: Hulpmiddelen; kosten en gebruik
Onderstaande CBS Statline tabellen bevatten ook cijfers over geneesmiddelen. In deze tabellen zijn de gebruikers gekoppeld aan de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) om zo meer informatie over persoonskenmerken te verkrijgen.
Personen met verstrekte geneesmiddelen; inkomen
Personen met verstrekte geneesmiddelen; herkomst en generatie
Personen met verstrekte geneesmiddelen; leeftijd en geslacht
Personen met verstrekte geneesmiddelen; regio (GGD)
Personen met verstrekte geneesmiddelen; regio (gemeente)
Bronnen:
Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: ZiN: https://www.zorginstituutnederland.nl/
Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: GIP geneesmiddelen: https://www.gipdatabank.nl/
Website van het ATC-classificatiesysteem voor geneesmiddelen: ATC: https://www.whocc.no/atc%5Fddd%5Findex/
Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) De Staat van Volksgezondheid en Zorg: http://www.staatvenz.nl/
Informatie over de gegevensbron op Zorggegevens.nl: Link Zorggegevens
Methoden:
Beschrijving: Via het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP) verzamelt Zorginstituut Nederland sinds 1989 systematisch gegevens over de ontwikkelingen in het gebruik van geneesmiddelen (farmaceutische zorg verleend op basis van de Zorgverzekeringswet). De gegevens zijn afkomstig van vierentwintig zorgverzekeraars (dekkingsgraad: circa 97% van de verzekerdenpopulatie) en worden door het GIP bewerkt en ontsloten onder meer via de GIPDatabank. Daarnaast verschijnt er een jaarlijkse overzichtpublicatie: GIPeilingen.
Detail: Het gebruik van geneesmiddelen kan worden uitgesplitst naar: verzekerdenkenmerken (leeftijd en geslacht), soort geneesmiddel (ATC-classificatie). Outputvariabelen zijn totale kosten en aantallen gebruikers. Omdat personen geneesmiddelen verstrekt kunnen krijgen uit verschillende Geneesmiddelgroepen, zal de som van de Geneesmiddelgroepen soms hoger uitvallen dan het totaal aantal van alle hoofdgroepen.
Doel: Brengt de ontwikkelingen in het gebruik van geneesmiddelen (Zorgverzekeringswet) en de daarmee gepaard gaande kosten in kaart, ter ondersteuning en evaluatie van het (te voeren) beleid op het gebied van de farmaceutische zorg en het verschaffen van spiegelinformatie aan de deelnemende zorgverzekeraars.
De Staat van Volksgezondheid en Zorg Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven Contact: info@staatvenz.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
Geen feedback gevonden.
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenGeneesmiddelen totale kosten en gebruik Geslacht, leeftijd, geneesmiddelcategorie
Geneesmiddelen totale kosten en gebruik Geslacht, leeftijd, geneesmiddelcategorie
Geen feedback gevonden.