Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
Status | Beschikbaar |
---|---|
Data eigenaar | Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid) |
Bijgewerkt | 04-11-2024 |
Licentie | Geen open licentie |
Thema |
|
Toegang | Niet Publiek |
Metadata | Download (XML/RDF) |
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenDit bestand maakt onderdeel uit van een set van bestanden die betrekking hebben op behandelingen binnen de medisch specialistische somatische zorg (MSZ). Het betreft voornamelijk (>99%) behandelingen die vallen onder het basispakket van de zorgverzekering. De behandelingen resulteren in een DBC-zorgproduct (DBC staat voor Diagnose Behandeling Combinatie) en/of in een overig zorgproduct (OZP), welke hier gezamenlijk 'zorgprestaties' worden genoemd. De zorg vindt plaats in ziekenhuizen, zelfstandige behandelcentra (ZBC's), categorale instellingen voor specifieke ziekten en revalidatie-, dialyse-, audiologische en radiotherapeutische centra. Voor geriatrische revalidatiezorg vindt de zorg ook plaats in verpleeghuizen. De gegevens zijn gebaseerd op de door de zorgverzekeraars vergoede declaraties, welke verzameld zijn door Vektis, het onderzoeksbureau van de samenwerkende zorgverzekeraars.
De door Vektis verzamelde MSZ-gegevens zijn georganiseerd in drie typen bestanden: één bestand met prestaties (MSZPrestatiesVEKTJJJJTABVV) geopend in het verslagjaar, één bestand met de zorgactiviteiten (MSZZorgactiviteitenVEKTJJJJTABVV) die horen bij de DBC-zorgproducten (niet bij de OZP prestaties) in het prestatiesbestand van hetzelfde verslagjaar, en vanaf 2017 één bestand met add-on geneesmiddelen en OZP-stollingsfactoren (ook wel 'dure geneesmiddelen' genoemd) verstrekt in het verslagjaar (MSZDGAddonGeneesmVEKTJJJJTABVV).
Het prestatiesbestand bestaat uit: (1) DBC-zorgproducten (ook wel DBC of DBC-subtraject genoemd): Een DBC-zorgproduct is een voor declaratiedoeleinden afgebakend deel (subtraject) van een zorgtraject en bevat gegevens als looptijd, zorgtype, specialisme, typerende diagnose en declaratiegegevens. Ook de gegevens van het zorgtraject waar het DBC-zorgproduct bij hoort (zoals informatie over de verwijzing) worden in het prestatiesbestand bij het DBC-zorgproduct gegeven. Wanneer een patiënt met een zorgvraag bij de medisch specialist komt, wordt namelijk in de DBC-registratie voor deze specifieke zorgvraag een zorgtraject geopend en een initieel DBC-subtraject. Het totale zorgtraject van een patiënt omvat één of meerdere (seriële) DBC-subtrajecten. Van elk DBC-subtraject wordt, mede op grond van de bijbehorende zorgactiviteiten, een DBC-zorgproduct gedeclareerd. (2) Overige zorgproducten (OZP's): OZP's worden apart als zorgactiviteiten gedeclareerd. Het gaat hier om add-on verrichtingen (verblijf op de IC en t/m 2016 ook add-on geneesmiddelen) die naast een bijbehorend DBC-zorgproduct kunnen worden gedeclareerd; toediening van stollingsfactoren (t/m 2016); prestaties van specialismen die geen DBC's registreren (zoals kaakchirurgie); eerstelijnsdiagnostiek (laboratoriumverrichtingen, röntgenfoto's, scopieën, etc. die door de eerste lijn worden aangevraagd); paramedische behandeling en onderzoek (zoals de (sport)fysiotherapeut); en overige verrichtingen (zoals keuringen, trombosezorg, etc.). OZP's worden in sommige gevallen ook in een subtraject en zorgtraject geregistreerd (zie paragraaf 3.1 en Bijlage 5 van de 'Handleiding DBC-systematiek' in 'DBC-pakket jjjj' op de website van de NZa).
Vanwege wijzigingen in de registratie zitten de add-on geneesmiddelen en OZP-stollingsfactoren vanaf 1-1-2017 niet meer in het prestatiesbestand, maar in een apart bestand (MSZDGAddonGeneesmVEKTJJJJTABVV).
Het zorgactiviteitenbestand bestaat uit de zorgactiviteiten die bij een DBC-zorgproduct prestatie zijn uitgevoerd. Het gaat hier om verrichtingen in het kader van diagnostiek en behandeling (b.v. operaties), consulten, verpleegdagen en dergelijke.
Uitgebreide informatie over de DBC-systematiek, add-on geneesmiddelen en OZP's is te vinden op de websites van NZa en CIBG (zie Externe links).
Voor het gebruik van dit bestand is toestemming nodig van de dataleverancier. Deze toestemming is te verkrijgen door een e-mail met het analyseplan of de offerte te sturen naar het e-mailadres: [mailadres verborgen - neem contact op met het CBS].
Meer informatie over het verkrijgen van toegang tot de data:
> https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen
In de bestanden worden alleen de records weergegeven van patiënten die door CBS gekoppeld konden worden aan de Basisregistratie Personen (BRP). Dit betreft 99,99% van alle records, zowel van het Vektis prestatiesbestand (MSZPrestatiesVEKTJJJJTABVV), het zorgactiviteitenbestand (MSZZorgactiviteitenVEKTJJJJTABVV), als het 'dure geneesmiddelen' bestand met add-on geneesmiddelen en OZP-stollingsfactoren (MSZDGAddonGeneesmVEKTJJJJTABVV). Aan het prestatiesbestand is een variabele toegevoegd die het soort instelling aangeeft en een variabele die het type setting van de DBC (klinisch, dagbehandeling of poliklinisch) aangeeft. Het dure geneesmiddelen bestand MSZDGAddonGeneesmVEKTJJJJTABVV bevat geen informatie over de stofnaam van individuele geneesmiddelen omdat dit herleidbaar kan zijn naar fabrikanten of leveranciers van geneesmiddelen. In plaats daarvan zijn de geneesmiddelen in dit bestand gegroepeerd in hoofd- en subgroepen (ziektegroep/werkingsmechanisme), op basis van de indeling die de NZa heeft opgesteld voor het monitoren van de add-on geneesmiddelen on OZP-stollingsfactoren in de medisch specialistische zorg.
De inhoud en structuur van deze Vektis-bestanden van de medisch specialistische zorg is op een aantal punten anders dan die van het DBC Informatiesysteem (DIS) van de NZa (zie MSZSubtrajectenJJJJTABVV, MSZGeleverdZorgprofielJJJJTABVV en MSZOverigeZorgproductenJJJTABVV). Qua inhoud: De Vektis-bestanden betreft bij de zorgverzekeraar gedeclareerde zorgprestaties, de DIS-bestanden bevatten ook niet verzekerde of niet gedeclareerde zorg. Qua structuur: De Vektis-bestanden gaan uit van geopende DBC's in het peiljaar (kalenderjaar), de DIS-bestanden van gesloten DBC's in het peiljaar. Verder zitten de OZP's bij Vektis samen met de DBC's in het prestatiesbestand; bij DIS zitten de OZP's deels in het bestand OverigeZorgproducten en deels (voor wat betreft de add-on verrichtingen, zoals IC-verblijf en t/m 2016 ook de add-on geneesmiddelen) in het GeleverdZorgprofielbestand. Vanaf 2017 zitten de add-on geneesmiddelen en OZP-stollingsfactoren bij Vektis niet meer in het prestatiesbestand, maar in een apart 'dure geneesmiddelen' bestand. Bij Vektis bevat het prestatiesbestand ook gegevens over het zorgtraject (zoals verwijzingen) waartoe de zorgprestatie behoort, terwijl deze bij DIS in een apart zorgtrajecten-bestand zijn opgenomen (hiervan is geen DSC component beschikbaar). De zorgactiviteiten van DBC's zitten bij Vektis in het zorgactiviteitenbestand en bij DIS in het GeleverdZorgprofielbestand.
Bestemmingspagina: https://doi.org/10.57934/0b01e41080738397
Geen feedback gevonden.
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenGeen feedback gevonden.