Dataset

Kenmerken van personen geregistreerd in het Doelgroepregister (eindbestand) (vanaf 01-01-2020)

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid)
Bijgewerkt 04-11-2024
Licentie Geen open licentie
Thema
Toegang Niet Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Dit microdatabestand bevat gegevens uit het doelgroepregister van het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). Het bestand is samengesteld voor On Site en/of Remote Access analyses ten behoeve van onderzoek naar de populatie in het doelgroepregister in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Voor gebruik is toestemming van het Ministerie van SZW vereist. Verzoeken lopen via het CBS, afdeling Sociale Zekerheid.

De belangrijkste variabelen die in het bestand voorkomen zijn:

  • AANVSSBBUS: de begindatum van de geldigheidsperiode van een record;
  • EINDSSBBUS: de einddatum van de geldigheidsperiode van een record;
  • DGR_CODE_GRONDSLAG_ARBEIDSBEPERKTHEID A t/m F: de codes van de grondslag (recht) op basis waarvan de (mogelijke) arbeidsbeperktheid van een persoon is opgenomen in het doelgroepregister;
  • DGR_CODE_REDEN_EINDE_GABP A t/m F: de redenen van de beëindiging van de grondslagen.

Het microdatabestand bevat de populatie doelgroepregister (variabele DGR_Doelgroep_banenafspraak code 1) en personen die door het UWV om administratieve redenen aan het bestand worden toegevoegd, maar niet geregistreerd zijn in het doelgroepregister (variabele DGR_Doelgroep_banenafspraak code 2). In de huidige afbakening van variabele DGR_Doelgroep_banenafspraak zijn records met DGR_CODE_GRONDSLAG_ARBEIDSBEPERKTHEITD code "23 WSW beschut werk" niet bij de doelgroep banenafspraak meegerekend. Technisch gezien behoren records met code "23 WSW beschut werk" wel bij de doelgroep banenafspraak, maar de uren uit het dienstverband tellen niet mee voor de banenafspraak. Vandaar dat records met code "23 WSW beschut werk" bij variabele DGR_Doelgroep_banenafspraak niet bij de doelgroep banenafspraak meegeteld worden.

Meer informatie over het verkrijgen van toegang tot de data:

> https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen

Methodiek

De bron van de gegevens is het registratiebestand van het doelgroepregister van het UWV. Het is een dynamisch bestand/bestand op het niveau van mutaties. Het UWV levert twee keer per jaar een bestand met voorgeschreven kenmerken over de mutaties in het registratiebestand. Het bestand van het CBS is een tijdloze BUS. Vanaf het bestand 2021V06 wordt er één versie geplaatst over de gegevens t/m peilmoment 30 juni (V06) of t/m peilmoment 31 december (V12). In elk bestand vanaf 2021V06 zijn de gegevens over de laatste 6 maanden gebaseerd op voorlopige gegevens. Tot en met het microdatabestand van 2020V122 waren er twee versies van de verslagperiode van het eerste halve jaar van een kalenderjaar of van een heel kalenderjaar beschikbaar: een voorlopige en een definitieve versie. Omdat nu alle personen in het bestand zijn opgenomen die minimaal één lopende of beëindigde grondslag hebben in óf vóór de verslagperiode, is dat niet meer nodig.

Populatie

De populatie van het doelgroepregister wordt gevormd door iedereen die tot de doelgroep van de Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten (vanaf 2020: de Wet banenafspraak) behoort. Het gaat om de mensen die nog niet werken en de mensen die al aan het werk zijn. Ook zijn mensen opgenomen die er nog niet helemaal klaar voor zijn om meteen aan de slag te kunnen gaan.

Tot de doelgroep banenafspraak behoren:

  1. Mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon (WML) per uur kunnen verdienen. Dat zijn mensen van wie het UWV heeft vastgesteld dat zij tot de doelgroep banenafspraak behoren en mensen die via de Praktijkroute zijn ingestroomd.
  2. (Ex) leerlingen van scholen voor het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en het praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk, via het ABA-formulier (Aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen) hebben aangemeld bij het UWV. Zij vallen feitelijk gezien onder de Participatiewet.
  3. Mensen met een WSW-indicatie (voormalige Wet Sociale Werkvoorziening).
  4. Mensen met oude Wajong of Wajong 2010 met arbeidsvermogen..
  5. Mensen met een WIW-baan (voormalige Wet inschakeling werkzoekenden) of een ID-baan (voormalig Besluit in- en doorstroombanen).
  6. Mensen met een medische beperking die is ontstaan voor hun 18e verjaardag of tijdens hun studie, die met een voorziening werken en dankzij deze voorziening het wettelijk minimumloon (WML) kunnen verdienen, zonder voorziening kunnen zij dat niet. Dit is de voormalige quotumgroep. De quotumgroep is met de inwerkingtreding van een Wetswijziging per 1 januari 2020 gelijkgeschakeld met de doelgroep banenafspraak.

Daarnaast staan ook personen in het microdatabestand die niet vallen onder de doelgroep banenafspraak, dit zijn personen met DGR_CODE_GRONDSLAG_ARBEIDSBEPERKTHEID A t/m F:

  • 04 Signalering beschut werk
  • 05 Beschikking beschut werk Participatiewet
  • 31 Medisch urenbeperkt (deze code wordt vanaf bestanden 2019062/2019121 meegeleverd)
  • 32 Begeleiding jobcoach

Een record in het microdatabestand geeft een periode weer waar iemand met één of meerdere grondslagen voorkomt in het doelgroepregister. Een record kan de informatie van maximaal zes grondslagen in een zelfde periode weergeven. De informatie van de eerste grondslag wordt aangegeven in de variabelen die eindigen met de letter A: CODEGRONDSLAGARBEIDSBEPERKTHEIDA, CODEREDENEINDEGABPA, DATUMEINDEREGISTRATIEA, DATUMEINDESOORTABPVOLGENSBRONA en NAAMBRONSOORTARBEIDSBEPERKTHEIDA, de informatie van de tweede grondslag wordt weergegeven in dezelfde variabelen eindigend op de letter B (CODEGRONDSLAGARBEIDSBEPERKTHEIDB), de informatie van de derde grondslag wordt aangeduid met de letter C, enzovoort.

Personen kunnen met meerdere records in het microdatabestand voorkomen als ze grondslagen in verschillende periodes hebben.

De microdatabestanden vanaf 2020V122 bevatten naast lopende grondslagen van Q1 t/m Q4 2020 ook grondslagen die vóór de verslagperiode beëindigd zijn. Eerdere microdatabestanden (alle bestanden t/m 2020V121) bevatten alleen grondslagen die op enig moment in de verslagperiode lopend waren – dat hield zowel records in die in de verslagperiode beëindigd waren als records die aan het eind van de verslagperiode nog lopend waren. Doordat er in de microdatabestanden vanaf 2020V122 ook beëindigde grondslagen van vóór het verslagjaar 2020 in het bestand zitten, is het bestand ook merkelijk groter geworden. De nieuwe microdatabestanden vanaf 2020V122 bevatten echter niet alle beëindigde grondslagen, op basis waarvan iemand ooit in het doelgroepregister op is genomen, omdat een record in het bestand de informatie van maximaal zes grondslagen in een zelfde periode weergeeft. Er zijn geen personen die meer dan zes lopende grondslagen hebben op het peilmoment.

Bestemmingspagina: https://doi.org/10.57934/0b01e410805a9a7a

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Wettelijke basis

Wat is Juriconnect?

Doel vervaardiging

Locatie en tijd

Tijdsdekking

Relaties

Gerelateerde bronnen

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versiebeheer

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset