Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
Status | Beschikbaar |
---|---|
Data eigenaar | Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid) |
Bijgewerkt | 04-11-2024 |
Licentie | Geen open licentie |
Thema |
|
Toegang | Niet Publiek |
Metadata | Download (XML/RDF) |
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenIn dit bestand zijn de gegevens opgenomen van alle personen van 18 jaar of ouder die in het zorgjaar gebruik hebben gemaakt van zorg waarvan de kosten voor rekening van de Wet Langdurige zorg (Wlz) komen en waarvoor een eigen bijdrage betaald moet worden. Dit betreft zorg die de cliënt op afspraak bij de zorgaanbieder krijgt (zorg met verblijf), of die de zorgaanbieder bij de cliënt aan huis levert (volledig pakket thuis (vpt) of modulair pakket thuis (mpt)). Daarnaast kan Wlz-zorg ook bekostigd worden uit een persoonsgebonden budget (Pgb). Het kan gaan om zorg voor ouderen, chronisch zieken, mensen met een handicap of mensen met langdurige psychische problemen. Dit bestand bevat alleen Wlz-zorggebruik van personen van 18 jaar en ouder die ingeschreven stonden in de BRP. Personen van 18 jaar of ouder die zorg ontvangen waarvan de kosten voor rekening van de Wlz komen, zijn wettelijk verplicht mee te betalen aan de kosten van die zorg. Dit wordt de eigen bijdrage Wlz genoemd. Men is de eigen bijdrage verschuldigd vanaf de dag dat de Wlz-zorg start. De eigen bijdrageplicht eindigt zodra de afgenomen zorg definitief niet meer voor rekening van de Wlz komt. Als men niet in een Wlz-instelling verblijft, maar de plaats in de instelling wel gereserveerd blijft, bijvoorbeeld bij weekendverlof of bij tijdelijke opname in het ziekenhuis, blijft de eigen bijdrage verschuldigd. Als de zorg voor het verslagjaar begonnen is, is de eerste dag van verslagjaar (1 januari) als begindatum van de zorg gerapporteerd. Als de zorg doorloopt in het volgende verslagjaar, is de laatste dag van verslagjaar (31 december) als einddatum van de zorg gerapporteerd. De datums zijn gecorrigeerd wanneer er sprake is van overlap in het zorggebruik. Indien sprake was van overlappende zorg is de einddatum van de eerste periode aangepast aan de begindatum van de volgende periode. Uitzondering hierop is het gebruik van zorg uit een pgb in combinatie met mpt, verblijf of vpt, deze kunnen tegelijkertijd geleverd worden. Er wordt ook gecorrigeerd voor overlijden. Indien de zorgregistratie doorliep na het overlijden is de einddatum van de zorg gelijk aan de overlijdensdatum. Voor het gebruik van dit bestand is generieke toestemming afgegeven door de dataleverancier, onder de voorwaarde dat de dataleverancier een overzicht ontvangt van de uitgevoerde onderzoeken. Dit overzicht wordt bijgehouden door het Centrum voor Beleidsstatistiek. Daarom dient elke gebruiker voor de start van het onderzoek een mail te sturen (met daarin in ieder geval het globaal analyseplan) naar het mailadres: [mailadres verborgen - neem contact op met het CBS].
Meer informatie over het verkrijgen van toegang tot de data:
> https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen
In de Wlz kan de zorg via verschillende leveringsvormen worden aangeboden. In deze component wordt onderscheid gemaakt naar: zorg met verblijf, vpt, mpt, pgb of een combinatie hiervan. In 2015, het startjaar van de Wlz, werd de leveringsvorm vpt niet eenduidig geregistreerd. Daarom komt in 2015 de leveringsvorm vpt niet voor en zijn alle personen die Wlz-zorg met leveringsvorm vpt hebben ontvangen, meegeteld bij de leveringsvorm zorg met verblijf. Vanaf 2020 is er een nieuwe leveringsvorm in de Wlz: 'Deeltijd verblijf'. Omdat het om een kleine groep personen gaat, worden deze meegeteld bij leveringsvorm zorg met verblijf. Vanaf 2020 wordt het 'Verkeerde bed' apart geregistreerd bij het CAK, ook dit betreft een kleine groep personen, deze worden ook meegeteld bij leveringsvorm zorg met verblijf. Omdat zorgzwaartepakketten van personen met mpt niet eenduidig geregistreerd zijn in de periode 2015-2018, worden personen met mpt in 2015-2018 meegeteld bij 'Geen zorgzwaartepakket'. Over de jaren 2019-2022 is voor de leveringsvorm Modulair Pakket Thuis (mpt) eenduidige informatie betreffende het geleverde zorgzwaartepakket (zzp) beschikbaar gekomen. Deze cijfers zijn toegevoegd aan de tabel. In de leveringsvorm combinatie mpt-pgb is vanaf nu het zzp van mpt gebruikt in plaats van het zzp van pgb. Hierdoor zijn binnen de leveringsvorm combi mpt-pgb personen verschoven naar andere zzp's. Het totaal aantal personen met een combi mpt-pgb is gelijk gebleven met de oude situatie.
Personen van 18 jaar of ouder die in een jaar gebruik hebben gemaakt van zorg waarvan de kosten voor rekening van de Wlz komen en waarvoor een eigen bijdrage betaald moet worden. Personen onder de 18 jaar hoeven geen eigen bijdrage te betalen en komen daarom niet voor in het bestand. Het gaat om personen die ooit in de BRP hebben gestaan of staan.
Bestemmingspagina: https://doi.org/10.57934/0b01e410803a225d
Geen feedback gevonden.
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenGeen feedback gevonden.