Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
Status | Beschikbaar |
---|---|
Data eigenaar | Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid) |
Bijgewerkt | 04-11-2024 |
Licentie | Geen open licentie |
Thema |
|
Toegang | Niet Publiek |
Metadata | Download (XML/RDF) |
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenDit is een verrijkingsbestand van de woningvoorraad op 1 januari en bevat informatie over het type eigendom, de type eigenaar en de bewoning van een woning. Team Vastgoed en Woningmarkt stelt voor gebruik in het SSB één keer per jaar de eigendomssituatie van verblijfsobjecten met woonfunctie vast. Hierbij worden de eigenaren volgens de Basisregistratie Kadaster (BRK) aangevuld met de LV-WOZ gekoppeld aan de Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG). Daarnaast worden ook de WOZ-bezitstabel uit de data verzoekverantwoordingsinformatie (dVi) aangeleverd door de Autoriteit woningcorporaties (AW) en de BRP gebruikt om de type eigendom en type eigenaar af te leiden.
De component EIGENDOMJJJJTABVV bevat de variabelen TypeEigendom en TypeEigenaar. Deze variabelen dienen ter vervanging van de variabelen VBOEIGENDOMBAG en VBOVERHUURDERBAG in de component EIGENDOMWOZBAGJJJJTABVV. Het advies is dan ook om deze laatste twee variabelen niet meer te gebruiken. Voor meer informatie wordt verwezen naar de korte onderzoeksbeschrijving: https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/korte-onderzoeksbeschrijvingen/eigendom-woningvoorraad
De component EIGENDOMJJJJTABVV bevat de variabelen TypeEigendom en TypeEigenaar. Deze variabelen dienen ter vervanging van de variabelen VBOEIGENDOMBAG en VBOVERHUURDERBAG in de component EIGENDOMWOZBAGJJJJTABVV. Het advies is dan ook om deze laatste twee variabelen niet meer te gebruiken. Voor meer informatie wordt verwezen naar de korte onderzoeksbeschrijving: https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/korte-onderzoeksbeschrijvingen/eigendom-woningvoorraad
Meer informatie over het verkrijgen van toegang tot de data:
> https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen
Vanaf het jaar 2019 is er gebruik gemaakt van nieuwe bronnen en een iets aangepaste methode. Voor de cijfers vanaf 2019 wordt gebruik gemaakt van de Basisregistratie Kadaster (BRK). Dit heeft als gevolg, dat een deel van de verandering van eigendom (bijvoorbeeld van huur naar koop) in de periode 2018-2019 niet wordt veroorzaakt door een werkelijke ontwikkeling maar door het gebruik van de nieuwe bronnen en iets aangepaste methode. Als gevolg van de overstap op nieuwe bronnen is de variabele KwaliteitEigendom vanaf 2019 niet meer goed toepasbaar. Daarom is vanaf 2019 de variabele KwaliteitEigendom leeggemaakt.
De belangrijkste veranderingen door de nieuwe bronnen zijn:
Methodologie 2012-2018 Bron is de BAG welke is verrijkt met het afgeleide eigendom, aantal bewoners en typeEigenaar door gebruik te maken van de WOZ, BRP, Kadasterinformatie en informatie over corporaties. De koppeling van de BAG met de WOZ-registratie, het BRP en het Kadaster worden gebruikt om de BAG-woningvoorraad over een bepaalde periode te voorzien van eigendomskenmerken (huur/eigen/onbekend). Het onderscheid huurwoning / eigen woning wordt bepaald op basis van een koppeling tussen BAG/WOZ en de BRP. Voor ieder verblijfsobject in de woningvoorraad wordt de eigendomssituatie vastgesteld. De verblijfsobjecten met onbekend eigendom die dan nog overblijven, worden zo veel mogelijk ingevuld met behulp van drie afleidingsregels: a. met behulp van het woningbestand van het Kadaster (KwaliteitEigendom=2) Bij code 'J' (eigenaar/bewoner): eigen woning. Bij code 'R' (verhuurder is een rechtspersoon): huurwoning. b. met behulp van 'aanvullend sofinummer' van de eigenaar in de WOZ registratie en als WOZ code = 'E' (KwaliteitEigendom=3)c. met behulp van 'aantal woningen in het bezit van eigenaar' (KwaliteitEigendom=4) Het betreft een eigen woning als het BSN en/of aanvullingSofinr minder dan 3 keer voorkomt en een huurwoning als het BSN en/of aanvullingSofinr 3 keer of meer dan 3 keer voorkomt. Als er een mutatie optreedt in eigendom (bijv. van huur naar koop), dan wordt deze mutatie pas opgenomen in het volgende jaar. Dus als bijvoorbeeld een huurwoning in februari 2012 is verkocht aan een eigenaar-bewoner, dan staat deze woning in het bestand 2012 als huurwoning en pas in het bestand 2013 als eigen woning in het SSB.
Alle verblijfsobjecten (met voorraadtype = 1 en INVOORRAAD = 1) op peilmoment 1 januari in de BAG met een uniek Rinobjectnummer ook wel de woningvoorraad genoemd. Populatie en definities van de BAG zijn leidend voor de component. Populatie valt binnen de voorraad verblijfsobjecten (woningen) volgens de BAG, zoals weergegeven door de component LEVCYCLWOONNIETWOONBUSVJJJJMMVV (voor meer informatie zie: https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/methoden/onderzoeksomschrijvingen/korte-onderzoeksbeschrijvingen/voorraad-woningen-en-niet-woningen ). In het bestand zijn op de gecombineerde sleutel SOORTOBJECTNUMMER en RINOBJECTNUMMER de variabelen TypeEigendom, KwaliteitEigendom (tot 2019) en TypeEigenaar aanwezig. De variabele TypeEigendom geeft aan of er sprake is van een huurwoning, een eigen woning of het eigendom is onbekend. De variabele TypeEigenaar is een aanduiding of de eigenaar tevens de gebruiker is, een corporatie is of een overig verhuurder is.
De variabele KwaliteitEigendom geeft de kwaliteit van de methode weer waarmee eigendom van een verblijfsobject is bepaald. Voor meer details wordt verwezen naar de codelijst. De variabele AantalBewoners geeft aan of het verblijfsobject bewoond is op 1 januari en hoeveel bewoners er geregistreerd staan. Het is mogelijk dat dit incidenteel afwijkt van de uitkomsten o.b.v. de koppeling met de Demografische componenten. In die gevallen wordt geadviseerd om uit te gaan van de Demografische componenten.
Bestemmingspagina: https://doi.org/10.57934/0b01e41080311cf4
Geen feedback gevonden.
U kunt bij ons een verzoek doen om een specifieke dataset aan te vragen.
Dataverzoek doenGeen feedback gevonden.