Dataset

Brandweer; beroeps en vrijwilligers, rangniveau, opleiding, regio 2000-2019

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid)
Bijgewerkt 22-02-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Bestuur
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Deze tabel bevat gegevens over het aantal werknemers van de gemeentelijke en regionale brandweerkorpsen op 1 januari van het genoemde jaar. Daarbij is het operationele personeel uitgesplitst naar beroeps- en vrijwillig personeel. Vanaf 2005 worden ook de overige werknemers van de brandweer vermeld. Tevens wordt onderscheid gemaakt in het rangniveau van het operationele personeel en het opleidingsniveau van het overige personeel. De cijfers zijn beschikbaar voor Nederland in totaal en per veiligheidsregio.

Door een nieuwe rangindeling en door aanpassing van de vragenlijst kunnen cijfers vanaf 1 januari 2011 afwijken van voorgaande jaren. Vanaf die periode kan de vragenlijst worden ingevuld volgens de nieuwe rangindeling zoals opgenomen in het Besluit personeel Veiligheidsregio's (zie Staatsblad 2010, nr 253). Bij de vertaling van functie naar rang en de vertaling van oud naar nieuw rangniveau is gebruik gemaakt van de Leidraad Conversie Rangen van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR). Met ingang van 2012 zijn de Hogere en Middelbare rangen samengevoegd tot één categorie Hoger en Middelbaar rangniveau. Hiertoe is besloten omdat op regionaal niveau geen voldoende betrouwbare uitsplitsing kan worden gemaakt. Daarnaast zijn vanaf 1 januari 2011, in overleg met de NVBR en Vakvereniging Brandweervrijwilligers, de definities van het beroeps, vrijwillig en overig personeel aangepast.

De veiligheidsregio’s Limburg Noord en Brabant-Zuidoost konden niet voor sluitingsdatum van de enquête hun data over 2019 beschikbaar stellen. Met hun is afgesproken dat de opgave over 2018 ook voor 2019 van toepassing is. De veiligheidsregio’s Kennemerland en Haaglanden hebben aangegeven een kwalitatief betere opgave te hebben gedaan in 2019. Met hen is afgesproken dat de opgave voor 2019 ook met terugwerkende kracht voor 2018 geldt.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2000.

Status van de cijfers: De cijfers over 2000 tot en met 2018 zijn definitief. Het jaar 2019 is beschikbaar en heeft een voorlopig karakter.

Wijzigingen per 25 februari 2021: Geen, deze tabel is stopgezet. Dit als gevolg van het wegvallen van de financiering voor deze statistiek.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing.

Bestemmingspagina: https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=71482ned

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/71482ned

Brandweerpersoneel; beroeps en vrijwilligers, rangniveau, opleiding, veiligheidsregio

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/71482ned

Brandweerpersoneel; beroeps en vrijwilligers, rangniveau, opleiding, veiligheidsregio