Dataset

Uitkeringspositie jongeren 15 tot 27 jaar; regio (indeling 2024)

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid)
Bijgewerkt 05-07-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Werk
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Het totaal aantal jongeren met een uitkering in deze tabel is lager dan in reguliere StatLine-tabellen over personen met een uitkering omdat jongeren niet woonachtig in Nederland of waarvan de woonplaats onbekend is niet zijn opgenomen in deze tabel. Ook is het aantal jongeren met een uitkering in deze tabel lager dan in de tabel Arbeidsmarktsituatie jongeren (15 tot 27 jaar) naar regio. Dit komt met name doordat in deze tabel een exacte peildatum is gekozen (31 december) terwijl in de tabel Arbeidsmarktsituatie jongeren (15 tot 27 jaar) naar regio gekeken is of iemand een uitkering had ergens in de maand oktober. Voor de bovengenoemde tabellen zie paragraaf 3.

Het is mogelijk dat een jongere aanspraak maakt op meer dan één uitkering. Dat kunnen uitkeringen zijn van eenzelfde soort (bijvoorbeeld twee WAO-uitkeringen) of twee uitkeringen van verschillend type (zoals een WW en een bijstandsuitkering). In het laatste geval wordt de persoon bij beide soorten uitkeringen meegeteld. In het eerste geval slechts één keer (bij de WAO). Bij de totaaltellingen wordt de persoon maar één keer geteld.

Om de gevolgen van de coronacrisis te verzachten was sinds 1 maart 2020 de (Tozo) van kracht. De Tozo voorziet zelfstandig ondernemers in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud of een lening voor bedrijfskapitaal om liquiditeitsproblemen als gevolg van de coronacrisis op te vangen. Zelfstandig ondernemers kunnen uit deze regeling een bedrag krijgen om hun inkomen aan te vullen tot het sociaal minimum. Het eerste deel van de Tozo liep eind mei 2020 af, maar door verlenging was de regeling eind 2022 nog steeds van kracht. De Tozo wordt beschouwd als een bijstand-gerelateerde uitkering, waardoor het aantal personen met een bijstand-gerelateerde uitkering in 2020 sterk toenam.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2007

Status van de cijfers: Het betreft definitieve cijfers.

Wijzigingen per 21 juni 2024: Geen, dit is een nieuwe tabel. Deze tabel is de opvolger van: Uitkeringspositie jongeren 15 tot 27 jaar; regio 2023. Zie paragraaf 3.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? De cijfers over 2024 verschijnen in het tweede kwartaal van 2025. De tabel wordt dan vervangen door een nieuwe tabel met de dan meest recente gebiedsindelingen.

Bestemmingspagina: https://jmopendata.cbs.nl/portal.html?_la=nl&_catalog=JM&tableId=20376NED

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataApi/OData/20376NED

Woonsituatie van jongeren met en zonder uitkering, werkloosheid, bijstand Arbeidsongeschiktheid, Wajong, regio, gemeente

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataFeed/OData/20376NED

Woonsituatie van jongeren met en zonder uitkering, werkloosheid, bijstand Arbeidsongeschiktheid, Wajong, regio, gemeente