Dataset

Nederlandse zeggenschap bedrijven; buiten en binnen EU-zone, bedrijfstak

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid)
Bijgewerkt 01-10-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Economie
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Deze tabel bevat cijfers over de omzet, werkzame personen, personeelskosten, investeringen en het aantal buitenlandse dochterondernemingen waarover een Nederlandse institutionele eenheid zeggenschap heeft (Outward-FATS). De gegevens kunnen worden uitgesplitst naar bedrijfstak volgens de Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008) en het land waar de buitenlandse dochteronderneming zich bevindt.

De nationaliteit van een onderneming wordt bepaald door wereldwijd te beoordelen welke institutionele eenheid controle heeft over de ondernemingsgroep. Voor de gegevens in deze tabel geldt dat de Ultimate Controlling Institutional unit (UCI) van de ondernemingengroep in Nederland ligt.

De gegevens worden verzameld in het kader van de statistiek 'Foreign Affiliates Statistics' (FATS) van het statistische bureau van de Europese Unie (Eurostat).

De gegevens in deze tabel zijn gepubliceerd naar jaar, indeling van de economische activiteit volgens de Standaard Bedrijfsindeling 2008 (SBI 2008) en het land waar de buitenlandse dochteronderneming zich bevindt.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2021.

Status van de cijfers: De cijfers van 2021 en 2022 zijn definitief.

Wijzigingen per 1 oktober 2024: De voorlopige cijfers van 2022 zijn bijgesteld en zijn nu definitief.

Wijzigingen per 29 april 2024: In de cijfers van 2021 zijn foutieve UCI bepalingen gecorrigeerd alsmede correcties die door analyse van meerdere jaren gemaakt konden worden opgenomen. Tevens zijn de voorlopige cijfers over 2022 toegevoegd.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? In november (23 maanden na verslagjaar) komt aanvullende informatie beschikbaar op grond waarvan de gegevens een definitieve status krijgen.

Bestemmingspagina: https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=85824NED

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/85824NED

Omzet, werkzame personen en het aantal bedrijven buiten Nederland waarover een Nederlandse institutionele eenheid zeggenschap heeft.

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/85824NED

Omzet, werkzame personen en het aantal bedrijven buiten Nederland waarover een Nederlandse institutionele eenheid zeggenschap heeft.