Dataset

Eigen risico en eigen bijdrage huishoudens Zvw, Wmo en/of Wlz, in maand

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid)
Bijgewerkt 03-05-2024
Licentie CC-BY (4.0)
Thema
  • Inkomensbeleid
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Deze tabel toont het aantal particuliere huishoudens dat gebruik maakt van verzekerde zorg en/of ondersteuning via een zorgwet of een combinatie van zorgwetten waarvoor een verplicht eigen risico of eigen bijdrage geldt. Van deze particuliere huishoudens wordt het gemiddeld eigen risico en eigen bijdrage in de maand waarin de peildatum (november) valt weergegeven.

Het gaat hier om het aantal particuliere huishoudens dat in deze maand gebruik maakt van zorg en/of ondersteuning die gefinancierd wordt vanuit de Wet Langdurige Zorg (Wlz) en/of de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 2015 (Wmo 2015) en/of die gedurende het jaar gebruik hebben gemaakt van de Zorgverzekeringswet (Zvw) waarvoor het verplicht eigen risico en/of eigen bijdrage van toepassing is. Personen die geen eigen risico betalen voor Zvw-zorg worden in deze tabel niet meegeteld. Eigen bijdragen betreffen de verplichte eigen bijdragen voor Wlz-zorg en Wmo-verblijf (volgens de lage eigen bijdrage (LEB) en hoge eigen bijdrage (HEB)-systematiek) en Wmo-ondersteuning thuis (volgens de MPB-systematiek (tot 2019) of het abonnementstarief (vanaf 2019). Voor de Zvw worden zowel het verplicht eigen risico als de verplichte eigen bijdragen voor het gebruik van verzekerde Zvw-zorg meegenomen. Eigen betalingen voor niet via de Zvw en Wlz verzekerde zorg (zoals zelfzorg) en algemene voorzieningen in de Wmo (die niet onder de MPB-systematiek of het abonnementstarief vallen) worden buiten beschouwing gelaten. Ook worden de eigen bijdragen voor Zvw-hulpmiddelen, het vrijwillig eigen risico bij de Zvw, verzekeringspremies (zowel Zvw, Wlz als aanvullende verzekering) en eigen betalingen ingeval van een lagere vergoeding bij niet door zorgverzekeraars gecontracteerde Zvw-zorgverleners niet meegenomen in de cijfers. Voor zorg via een ongecontracteerde zorgaanbieder wordt het deel van de Zvw-zorg dat wel vergoed wordt – en hiermee ook onder het eigen risico of eigen bijdrage valt - wel meegenomen.

De tabel bevat uitsluitend gegevens van personen die op de peildatum in de Basis Registratie Personen (BRP) staan ingeschreven en hun huishoudens. Personen die zorg ontvangen uit een Wlz-subsidieregeling zijn niet meegenomen voor wat betreft een mogelijke eigenbijdrage voor deze zorg. De cijfers zijn uitgesplitst naar de zorgwetten (Zvw, Wlz en Wmo) en de volgende persoonskenmerken: leeftijd van de referentiepersoon binnen het huishouden, huishoudenssamenstelling en huishoudinkomen. Institutionele huishoudens zijn niet meegenomen in deze tabel.

Gegevens beschikbaar vanaf: 2015

Status van de cijfers: De cijfers tot en met 2020 zijn definitief. De cijfers over 2021 zijn voorlopig.

Wijzigingen per 3 mei 2024: Cijfers over 2015 en 2016 zijn gecorrigeerd in verband met een herlevering van de eigen bijdragecijfers voor kraamzorg vanuit de Zvw.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Bij de publicatie van nieuwe jaarcijfers worden de cijfers van het voorafgaande jaar definitief. de cijfers over verslagjaar t verschijnen in het 4e kwartaal van jaar t+2.

Bestemmingspagina: https://mlzopendata.cbs.nl/portal.html?_la=nl&_catalog=MLZ&tableId=40096NED

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Versietoelichting

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataApi/OData/40096NED

Particuliere huishoudens met zorg/ondersteuning via zorgwetten Zorgwetten, samenstelling huishouden, inkomensklassen, leeftijd

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataFeed/OData/40096NED

Particuliere huishoudens met zorg/ondersteuning via zorgwetten Zorgwetten, samenstelling huishouden, inkomensklassen, leeftijd