Dataset

Wateroverlast - Begaanbaarheid wegen landelijk gebied (2018)

Permanente linkGekopiëerd
Status Beschikbaar
Data eigenaar Provincie Zuid-Holland
Bijgewerkt 13-04-2024
Licentie Publiek domein
Thema
  • Lucht
Toegang Publiek
Metadata Download (XML/RDF)

Beschrijving

Bij een hevige regenbui kan het water op de straten zo hoog komen te staan dat bepaalde wegdelen onbegaanbaar worden voor personenauto’s, of zelfs voor calamiteitenverkeer zoals ambulances, politie en brandweer. Deze kaart laat zien welke wegen alleen voor calamiteitenverkeer of helemaal niet meer begaanbaar zijn na een extreme bui van 100 mm in 2 uur. Voor deze analyse zijn alleen de wegen van het landelijk gebied meegenomen.

Opbouw Wegen zijn geclassificeerd als ‘begaanbaar’ (groen) als er een maximale waterdiepte is van 10 cm. Bij waterdieptes tussen de 10 en 30 cm zijn de wegen geclassificeerd als ‘begaanbaar voor calamiteitenverkeer’ (geel). Dit houdt in dat de weg niet meer begaanbaar is voor gewoon verkeer. Mits er stapvoets gereden wordt en er geen boeggolf wordt gecreëerd kan calamiteitenverkeer gebruik maken van de weg. In theorie gaat dit zeker op voor de voertuigen van hulpdiensten die hoger op de wielen staan. Wegen met waterdieptes van 30 cm en meer zijn ‘onbegaanbaar’ (rood). De belangrijkste ontsluitingsroutes zijn dikker weergegeven.

In de modellering is zowel de stroming over het maaiveld, alsook de afvoer via de riolering en open water opgenomen. Het is echter mogelijk dat de gepresenteerde knelpunten niet altijd in de praktijk (in die mate) worden herkend. Aan de absolute waarden kunnen geen rechten worden ontleend. De resultaten geven een eerste indicatie van de te verwachten mate van onbegaanbaarheid van wegen in het landelijk gebied bij extreme neerslag.

Eigenaar

Gegevens van de aanbieder

Contactpunt

Publicatie

Hergebruik

Licentie en voorwaarden

Relaties

Vergelijkbare datasets

Metadata

Taalinstellingen

Taal dataset

Taal van de metadata

Identificatie

Primaire identificatie van deze dataset


Visualisaties

Gegenereerde grafische weergave

PNG Publiek domein

Dit is een grafische representatie van de dataset die via het NationaalGeoregister.nl aangeboden wordt.

Het is mogelijk dat deze grafische representatie geen weerspiegeling van de data is, maar dient als ondersteunende afbeelding. Indien de dataset via een OGC:WMS service aangeboden wordt, is het mogelijk om zelf een grafische weergave van de dataset te genereren.

Bron: https://geodata.zuid-holland.nl/geoserver/klimaat/wms?service=WMS&version=1.3.0&request=GetMap&layers=klimaat%3AWATEROVERLAST_BEGAANBAARHEID_WEGEN_LANDELIJK_GEBIED&bbox=43662.62000000104%2C406692.0%2C130480.8759999983%2C483120.0&width=768&height=676&srs=EPSG%3A28992&maxFeatures=40000&format=image%2Fpng
Gegenereerde grafische weergave

Downloads

WATEROVERLAST_BEGAANBAARHEID_WEGEN_LANDELIJK_GEBIED

OGC:WMS Publiek domein

Wateroverlast - Begaanbaarheid wegen landelijk gebied (2018)

WATEROVERLAST_BEGAANBAARHEID_WEGEN_LANDELIJK_GEBIED

OGC:WFS Publiek domein

Wateroverlast - Begaanbaarheid wegen landelijk gebied (2018)

ArcGIS Server Map service layers: Wateroverlast - Begaanbaarheid wegen landelijk gebied

HTML Publiek domein

accessPoint