Dataset

Verslavingszorg; problematiek, zorgsoort, behandelgeschiedenis 2005-2015

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Updated 11/17/2020 - 00:00
License CC-BY (4.0)
Thema
  • Working conditions
Publicity level Non Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

INHOUDSOPGAVE

  1. Toelichting

  2. Definities en verklaring van symbolen

  3. Koppelingen naar relevante tabellen en artikelen

  4. Bronnen en methoden

  5. Meer informatie

  6. TOELICHTING

De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit het Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem (LADIS) van de Stichting Informatie Voorziening Zorg (IVZ). Deze tabel is gemaakt voor De Staat van Volksgezondheid en Zorg en bevat gegevens over het aantal episoden van cliënten dat een beroep doet op de Nederlandse verslavingszorg, exclusief de verslavingsreclassering. Cijfers zijn voor verschillende soorten primaire verslavingsproblematiek beschikbaar naar geslacht, leeftijd, zorgsoort en behandelgeschiedenis. Deze tabel is stopgezet. Zie de websites van LADIS en IVZ voor nieuwe cijfers (links naar de websites staan in paragraaf 4).

Gegevens beschikbaar vanaf: 2005

Status van de cijfers: Definitief

Wijzigingen per 28-04-2020: Geen, deze tabel is stopgezet.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing.

  1. DEFINITIES EN VERKLARING VAN SYMBOLEN

Definities:

Verslavingszorg Verslavingszorginstellingen en GGZ-instellingen, die een specifieke behandeling of begeleiding bieden aan personen met een aan problematisch gebruik van middelen of gokken gerelateerde hulpvraag.

Verslavingsreclassering Hulpverlening aan mensen die in contact zijn gekomen met Justitie én te maken hebben met middelengebruik of gokken.

Primaire problematiek De verslavingsproblematiek waar de cliënt het meest mee kampt op het moment van het eerste hulpverleningscontact.

Episode Een episode is een tijdvak waarin een persoon een aaneengesloten periode in de verslavingszorg in behandeling is. Een episode kan uit meerdere inschrijvingen bij meerdere instellingen bestaan die elkaar overlappen of kort na elkaar plaatsvinden.

Verklaring van symbolen:

niets (blanco) : het cijfer kan op logische gronden niet voorkomen . : het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim

  • : voorlopige cijfers ** : nader voorlopige cijfers

Cijfers:

De aantallen cliënten zijn groter dan de kerncijfers in het jaarverslag van de Stichting IVZ omdat voor deze tabel gebruik is gemaakt van een andere database om ook onderscheid naar zorgsoort (ambulante en/of klinische zorgverlening) te maken. In deze tabel wordt het aantal episoden geteld en niet het aantal unieke personen. Een episode (periode van behandeling) kan zich uitstrekken over meerdere jaren, waardoor een cliënt langer wordt meegeteld dan alleen het jaar van aanlevering zoals in het IVZ kerncijferbestand. Ook als een cliënt meerdere opeenvolgende episodes in één jaar heeft telt hij of zij vaker mee. Bij ongeveer 15% van de episodes ontbreekt een uitschrijfdatum. Deze wordt geconstrueerd aan de hand van het laatste contact plus een half jaar. Daardoor kan een cliënt ook nog één jaar langer meegeteld worden in het episode bestand.

Bij de cellen van de tabel zijn alle aantallen van 0 tot en met 4 vervangen door een punt (".") en de aantallen afgerond op vijftallen in verband met onthullingsrisico.

Elk jaar worden de cijfers voor het meest recent beschikbare jaar plus de negen voorliggende jaren berekend. De cijfers in de voorliggende jaren kunnen verschillen met die uit eerdere leveringen, omdat er met terugwerkende kracht verbeteringen zijn doorgevoerd. Daardoor kan het voorkomen dat cijfers verschillen ten opzicht van voorgaande versies van de tabel.

  1. KOPPELINGEN NAAR RELEVANTE TABELLEN EN ARTIKELEN

  2. BRONNEN EN METHODEN

Bronnen:

Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: IVZ: http://www.sivz.nl/

Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: LADIS: http://www.ladis.eu/

Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) De Staat van Volksgezondheid en Zorg: http://www.staatvenz.nl/

Informatie over de gegevensbron op Zorggegevens.nl: Link Zorggegevens

Methoden:

Beschrijving: Het verzamelen van gegevens gebeurt op landelijk niveau. Instellingen voor verslavingszorg en de verslavingsreclassering leveren jaarlijks een compleet bestand aan IVZ aan. Deze bestanden bevatten geanonimiseerde informatie over de cliëntpopulatie en de behandeling daarvan. IVZ voert kwaliteitscontroles en analyses uit, waardoor een compleet beeld van de verslavingszorghulpvraag in Nederland ontstaat.

Doel: LADIS heeft als doel gegevens ten behoeve van de verslavingszorg te verzamelen. Dit ten behoeve van beleidsevaluatie, benchmarking en signalering van ontwikkelingen binnen de ambulante verslavingszorg waaronder de verslavingszorg-reclassering. De data verzameling wordt mede aangewend voor het voldoen van internationale verplichtingen in het kader van het Europees Drugswaarnemingscentrum in Lissabon en nationale verplichtingen in het kader van de drugsmonitor. Daarnaast vindt op uitgebreide schaal onderzoek plaats op basis van de verzamelde data. Met name door de toevoeging van een unieke cliëntcode in 1994 is het mogelijk om cohort studies te verrichten en personen in de tijd te volgen door de zorg aan verslaafden.

  1. MEER INFORMATIE

De Staat van Volksgezondheid en Zorg Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven Contact: info@staatvenz.nl

CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Comparable datasets

Metadata

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Downloads

Verslavingszorg; problematiek, zorgsoort, behandelgeschiedenis 2005-2015

XML CC-BY (4.0)

Episoden van cliënten Problematiek, zorgsoort, behandelgeschiedenis, geslacht, leeftijd

Verslavingszorg; problematiek, zorgsoort, behandelgeschiedenis 2005-2015

XML CC-BY (4.0)

Episoden van cliënten Problematiek, zorgsoort, behandelgeschiedenis, geslacht, leeftijd