Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
State | Available |
---|---|
Data owner | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu |
Updated | 11/17/2020 - 00:00 |
License | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.nl |
Thema |
|
Publicity level | Non Public |
Metadata | Download (XML/RDF) |
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestINHOUDSOPGAVE
Toelichting
Definities en verklaring van symbolen
Koppelingen naar relevante tabellen en artikelen
Bronnen en methoden
Meer informatie
TOELICHTING
De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit het Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study-2 Project (NEMESIS-2) van het Trimbos-instituut (Ti). Deze tabel is gemaakt voor De Staat van Volksgezondheid en Zorg en bevat gegevens over de psychische gezondheidstoestand onder de Nederlandse bevolking van 18 tot 65 jaar. Gegevens zijn beschikbaar voor verschillende soorten psychische aandoeningen naar verschillende persoonskenmerken, inclusief of er sprake was van een aandoening ooit in het leven of in de afgelopen 12 maanden.
Gegevens beschikbaar vanaf: 2007/2009
Status van de cijfers: Definitief
Wijzigingen per 08-04-2016: Geen, dit is een nieuwe tabel.
Wanneer komen er nieuwe cijfers? Het is nog niet bekend wanneer cijfers uit de twee metingen van 2010-2015 beschikbaar komen.
Verklaring van symbolen: niets (blanco) : het cijfer kan op logische gronden niet voorkomen . : het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim
Cijfers:
De significantie duidt op verschillen tussen de categorieën van een bepaald persoonskenmerk (leeftijd, onderwijsniveau, woonsituatie etc.), 0 = geen significant verschil en 1 = wel een significant verschil (p<0,01).
De aandoeningen dysthemie, bipolaire stoornis en agorafobie zonder paniekstoornis hebben een afwijkende indeling bij sommige persoonskenmerken. -Bij opleiding zijn de categorieën "lager onderwijs" en "LBO, MAVO" samengevoegd als "Lager onderwijs, LBO, MAVO". -Bij woonsituatie zijn de verschillende mogelijke categorieën samengevoegd als "woonsituatie: met partner" en "woonsituatie: zonder partner". -Bij werksituatie zijn de verschillende mogelijke categorieën voor geen betaald werk samengevoegd tot één categorie "werksituatie: geen betaald werk". -In plaats van de categorieën stedelijkheid is alleen het onderscheid gemaakt naar "stad" en "platteland".
De aandoeningen Aandachtstekort- of gedragsstoornis, ADHD, Gedragsstoornis en Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis zijn alleen gemeten bij respondenten van 18 tot 45 jaar.
De aandoeningen Aandachtstekort- of gedragsstoornis, Gedragsstoornis, Oppositioneel-opstandige gedragsstoornis en Antisociale persoonlijkheidsstoornis zijn alleen beschikbaar voor het onderwerp "Ooit in het leven".
KOPPELINGEN NAAR RELEVANTE TABELLEN EN ARTIKELEN
BRONNEN EN METHODEN
Bronnen:
Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: Trimbos-instituut: http://www.trimbos.nl
Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: NEMESIS-2: https://www.trimbos.nl/themas/monitoring-psychische-gezondheid-en-welbevinden/nemesis-2-algemene-bevolking
NEMESIS-2 rapportage: https://assets-sites.trimbos.nl/docs/9b912526-eb91-464f-87fa-2e064cee197a.pdf
Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) De Staat van Volksgezondheid en Zorg: http://www.staatvenz.nl/
Informatie over de gegevensbron op Zorggegevens.nl: Link Zorggegevens
Methoden:
Beschrijving: Een bevolkingsonderzoek naar de psychische gezondheidstoestand onder de Nederlandse bevolking van 18 tot 65 jaar. NEMESIS-2 is een representatieve steekproef van de Nederlandse bevolking. Door verschillende metingen ontstaat een longitudinaal beeld van de prevalentie, incidentie, het beloop en de consequenties van psychische aandoeningen in de volwassen Nederlandse bevolking en de mate waarin voor psychische problemen ook hulp gezocht wordt. De eerste meting van NEMESIS-2 is uitgevoerd in de periode november 2007 tot en met juli 2009 en zal opnieuw nog twee keer gebeuren in de periode 2010-2015.
Detail: De studie geeft inzicht in o.a. de aanwezigheid (prevalentie), het ontstaan (incidentie), beloop van psychische aandoeningen en van suïcidaliteit en risicofactoren daarvan; het functioneren bij psychische aandoeningen; de kosten van verzuim vanwege psychische en somatische aandoeningen; en de mate van aansluiting van het zorggebruik bij de ernst van de psychische problematiek. Doelgroep is de algemene bevolking van 18 tot 65 jaar. Er waren 6.646 deelnemers in de periode 2007-2009, een responspercentage van 65%. De percentages in de tabellen zijn zogenoemde gewogen resultaten. Hoewel de deelnemers aan de eerste meting van NEMESIS-2 redelijk goed representatief waren voor de Nederlandse bevolking, kunnen kleine afwijkingen op een aantal kenmerken tussen de steekproef en de bevolking toch voor enige vertekening zorgen. Zie hoofdstuk 3 in het NEMESIS-2 rapport "De psychische gezondheid van de Nederlandse bevolking" voor een beschrijving van de weegfactor die is toegepast.
Doel: Doel is het actualiseren en vernieuwen van epidemiologische gegevens over de algemene bevolking wat betreft psychiatrische stoornissen, inclusief verslaving.
De Staat van Volksgezondheid en Zorg Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven Contact: info@staatvenz.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
No feedback found.
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestPsychische aandoening Geslacht, leeftijd, onderwijsniveau, inkomen, herkomst
Psychische aandoening Geslacht, leeftijd, onderwijsniveau, inkomen, herkomst
No feedback found.