Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
State | Available |
---|---|
Data owner | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu |
Updated | 11/17/2020 - 00:00 |
License | http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.nl |
Thema |
|
Publicity level | Non Public |
Metadata | Download (XML/RDF) |
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestINHOUDSOPGAVE
Toelichting
Definities en verklaring van symbolen
Koppelingen naar relevante tabellen en artikelen
Bronnen en methoden
Meer informatie
TOELICHTING
De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP hulpmiddelen) van het Zorginstituut Nederland (ZiN). Deze tabel is gemaakt voor De Staat van Volksgezondheid en Zorg en bevat gegevens over de ontwikkelingen in het gebruik van hulpmiddelen. Het betreft zorg die extramuraal (d.w.z. buiten instellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen) wordt verleend op basis van de Zorgverzekeringswet, dus alleen de extramuraal verstrekte hulpmiddelen vergoed uit de verplichte basisverzekering voor geneeskundige zorg. Het gebruik van hulpmiddelen kan worden uitgesplitst naar: verzekerdenkenmerken (leeftijd en geslacht), soort hulpmiddel (Monitor-classificatiesysteem). Outputvariabelen zijn totale kosten en aantallen gebruikers. Deze tabel is stopgezet, zie in paragraaf 4 de link naar de GIP databank. Daar zijn de cijfers ook beschikbaar.
Gegevens beschikbaar van 2010 tot en met 2015.
Status van de cijfers: Jaren 2010-2013 zijn definitief, 2014 en 2015 zijn voorlopig. Aangezien deze tabel is stopgezet, worden de gegevens niet meer definitief gemaakt.
Wijzigingen per 08-08-2019: Geen, deze tabel is stopgezet.
Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet meer van toepassing.
Definities:
Zorgverzekeringswet Wet die een verplichte basisverzekering regelt voor kortdurende, op genezing gerichte zorg voor iedereen die rechtmatig in Nederland woont of hier loon- of inkomstenbelasting betaalt. Deze wet is op 1 januari 2006 in werking getreden en vervangt o.a. de Ziekenfondswet (ZFW).
Hulpmiddelengroepen De Monitorcodering is een classificatiesysteem en deelt hulpmiddelen in naar hoofd- en subcategorieën. Deze indeling in hoofd- en subcategorieën is door het GIP ontwikkeld en baseert zich op de meest recente versie van Artikel 2.6 van de Regeling zorgverzekering. Artikel 2.6 omschrijft de hulpmiddelen die voor vergoeding in het kader van de Zvw in aanmerking komen. Wijzigingen in de aanspraak op hulpmiddelenzorg kan ook gevolgen hebben voor de Monitorcodering. Eventuele wijzigingen in de Monitorcodering worden met terugwerkende kracht doorgevoerd op de gegevens over de voorgaande jaren. Verder sluit de Monitorcodering aan bij de uitvraag van de jaarstaten waarmee zorgverzekeraars hun kosten ten laste van de Zvw verantwoorden bij Zorginstituut Nederland en de NZa. Bij het categoriseren van de hulpmiddelen in monitorcodes is gebruik gemaakt van de ISO 9999-classificatie.
Gebruikers Een gebruiker is gedefinieerd als een patiënt die gedurende een kalenderjaar minstens één uitgifte voor het betreffende hulpmiddel heeft ontvangen. Dit kan ook een declaratie van een reparatie of aanpassing van een bepaald hulpmiddel zijn. Doordat iemand in een jaar verschillende hulpmiddelen kan gebruiken, kunnen gebruikersaantallen niet zomaar worden opgeteld.
Totale kosten De totale kosten bestaan uit de kosten van het hulpmiddel inclusief de kosten voor reparatie, tenzij de kosten van reparaties apart zijn ondergebracht in subgroepen. De totale kosten zijn exclusief eventuele bijbetaling door de verzekerde.
Verklaring van symbolen:
niets (blanco) : het cijfer kan op logische gronden niet voorkomen . : het cijfer is onbekend, onvoldoende betrouwbaar of geheim
Cijfers: Omdat personen hulpmiddelen verstrekt kunnen krijgen uit verschillende hulpmiddelgroepen, zal de som van de hulpmiddelgroepen soms hoger uitvallen dan het totaal aantal van alle groepen.
Vergelijking met GIPdatabank De totalen in deze tabellen verschillen van die op de GIPdatabank. Dit wordt vooral veroorzaakt door een verschil in de definitie. Op de GIPdatabank worden een aantal hulpmiddelen uit het bestand gefilterd die niet als extramurale zorg voor vergoeding in aanmerking komen. Ook worden kosten die vallen onder overige zorgprestaties, maar wel vergoed worden als extramurale zorg, niet getoond op de GIPdatabank. Verder wordt voor het jaar 2014 het verschil mede veroorzaakt door het verschil in de datum waarop de beide bestanden zijn aangemaakt. De cijfers voor 2014 in deze tabel zijn nog voorlopig omdat nog niet alle declaraties die zijn afgeleverd in 2014 zijn opgenomen.
Relevante tabellen: Geneesmiddelen; kosten en gebruik
Bronnen:
Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: ZiN: https://www.zorginstituutnederland.nl/
Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: GIP hulpmiddelen: https://www.gipdatabank.nl/
Website van het Monitor-classificatiesysteem voor hulpmiddelen: Monitor: https://www.gipdatabank.nl/infoPagina.asp?naam=03-toelichting&bijlage=toelichtingiso
Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) De Staat van Volksgezondheid en Zorg: http://www.staatvenz.nl/
Informatie over de gegevensbron op Zorggegevens.nl: Link Zorggegevens
Methoden:
Beschrijving: Via het Genees- en hulpmiddelen Informatie Project (GIP) verzamelt Zorginstituut Nederland sinds 1996 systematisch gegevens over de ontwikkelingen in het gebruik van hulpmiddelen (hulpmiddelenzorg verleend op basis van de Zorgverzekeringswet). De gegevens zijn afkomstig van vierentwintig zorgverzekeraars (dekkingsgraad: circa 97% van de verzekerdenpopulatie) en worden door het GIP bewerkt en ontsloten onder meer via de GIPDatabank. Daarnaast verschijnt er een jaarlijkse overzichtpublicatie: GIPeilingen.
Detail: Het gebruik van hulpmiddelen kan worden uitgesplitst naar: verzekerdenkenmerken (leeftijd en geslacht), soort hulpmiddel (Monitor-classificatiesysteem). Outputvariabelen zijn totale kosten en aantallen gebruikers. Omdat personen hulpmiddelen verstrekt kunnen krijgen uit verschillende hulpmiddelgroepen, zal de som van de hulpmiddelgroepen soms hoger uitvallen dan het totaal aantal van alle groepen.
Doel: Brengt de ontwikkelingen in het gebruik van hulpmiddelen (Zorgverzekeringswet) en de daarmee gepaard gaande kosten in kaart, ter ondersteuning en evaluatie van het (te voeren) beleid op het gebied van de farmaceutische zorg en het verschaffen van spiegelinformatie aan de deelnemende zorgverzekeraars.
De Staat van Volksgezondheid en Zorg Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven Contact: info@staatvenz.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
No feedback found.
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestHulpmiddelen totale kosten en gebruik Geslacht, leeftijd, hulpmiddelcategorie
Hulpmiddelen totale kosten en gebruik Geslacht, leeftijd, hulpmiddelcategorie
No feedback found.