Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
State | Available |
---|---|
Data owner | Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu |
Updated | 11/17/2020 - 00:00 |
License | CC-BY (4.0) |
Thema |
|
Publicity level | Non Public |
Metadata | Download (XML/RDF) |
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestINHOUDSOPGAVE
[English] TABLE OF CONTENTS
Explanation
Definitions and explanations of symbols
Links to relevant tables and articles
Sources and methods
More information
TOELICHTING De Voedselconsumptiepeiling brengt in kaart wat Nederland eet en drinkt. De voedselconsumptiegegevens geven inzicht in de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van macro- en microvoedingsstoffen, de inname van potentieel schadelijke chemische stoffen en in de ontwikkelingen hiervan (trends). De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Deze tabellen bevatten gegevens over de inname van voedingsstoffen per dag van mensen in de leeftijd van 1 tot 80 jaar. De gegevens zijn uitgesplitst naar geslacht en leeftijd en daarnaast voor verschillende bevolkingsgroepen. Niet alle uitsplitsingen zijn beschikbaar, dan worden er lege regels getoond. De beschikbare opsplitsingen zijn:
Er zijn 2 tabellen beschikbaar op statline over de inname van macro- en micronutriënten. Het verschil tussen deze 2 tabellen is dat de ene tabel de inname uit voedingsmiddelen en supplementen weergeeft en de andere tabel de inname alleen uit voedingsmiddelen. Daarbij kan nog worden opgemerkt dat in de tabel waarin supplementen wel zijn meegenomen alleen de relevante nutriënten zijn weergegeven. Dat wil zeggen: alleen die nutriënten worden weergegeven waaraan supplementen hebben bijgedragen. Het betreft daarbij de volgende nutriënten: Calcium, Koper, Vezel, Folate equivalenten, Foliumzuur, IJzer, Magnesium, Visvetzuren (EPA en DHA), Fosfor, Kalium, Retinol, Retinol activiteit equivalenten, Selenium, Vitamine B1, Vitamine B12, Vitamine B2, Vitamine B3, Vitamine B6, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine E, Zink.
De voedingsgegevens zijn verzameld onder circa 4000 kinderen en volwassenen met twee 24-uursvoedingsnavragen. Meer informatie over de studie is te vinden op de website www.wateetnederland.nl (zie ook bij de publicaties op deze website). Zie ook de andere tabellen op RIVM-Statline.
[English]
There are 2 tables available on statline about the intake of macro- and micronutrients. The difference between these 2 tables is that the one shows the intake from foods and dietary supplements and the other table shows the intake from foods only. NB: In the table where supplements have been included only the relevant nutrients are shown. I.E: Only those nutrients are shown that have a contribution by supplements. This concerns the following nutrients: Calcium, Copper, Fibre, Folate equivalents, Folic acid artificially added, Iron, Magnesium, N-3 fish fatty acids (EPA+DHA), Phosphorus, Potassium, Retinol, Retinol activity equivalents, Selenium, Vitamin B1, Vitamin B12 Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B6 , Vitamin C, Vitamin D, Vitamin E, Zinc.
The data have been collected from around 4,000 children and adults with two 24-hour dietary recalls. More information about the study can be found on the website www.wateetnederland.nl (see also publications on this website) or in the other tables on RIVM-Statline.
Gegevens beschikbaar: 2012-2016
[English] Data available from: 2012-2016
Status van de cijfers: Version 2019-06
[English] Status of the data: Version 2019-06
Wanneer komen er nieuwe cijfers? In 2022. De volgende peiling loopt van 2019 tot en met 2021.
[English] When are the data updated? In 2022. The next survey will be performed from 2019 till 2021.
Definities: Gebruikelijke inname De gebruikelijke inname is de inname door een persoon over een langere periode. Dit is een gemodelleerde schatting van de inname van voedingsstoffen per dag op basis van voedingsmiddelen en supplementen. Dit is gebaseerd op metingen van iedere deelnemer op twee onafhankelijke dagen.
Naast de gemiddelde inname worden ook de mediaan (oftewel het 50e percentiel) en percentielen getoond. Deze cijfers helpen om een beeld te krijgen van de spreiding in gebruikelijke consumptie voor de betreffende populatie.
Cijfers: De volgende gegevens worden gegeven:
[English] 2. DEFINITION AND EXPLANATION OF SYMBOLS
Definitions: Usual intake The usual intake is the average consumption or intake by a person over a longer period of time. It is a modelled estimation of the intake (in gram per day) based on food consumption measured in a two-day sample survey. Besides the usual mean intake also the median and the percentiles are shown.
Values: The statistics that are shown in the table are:
Bronnen:
Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: RIVM: https://www.rivm.nl
Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: VCP 2012-2016: https://www.wateetnederland.nl
Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) https://www.wateetnederland.nl/publicaties-en-dataset/datasets/ VCP@rivm.nl
Methode:
Voor het ontwikkelen en evalueren van een adequaat beleid op het gebied van gezonde en veilige voeding is het noodzakelijk te beschikken over gegevens betreffende de voedselconsumptie en voedingstoestand van de Nederlandse bevolking als geheel, en van bepaalde bevolkingsgroepen in het bijzonder. De gegevens van de voedselconsumptiepeilingen worden ook gebruikt voor productsamenstelling, voorlichting en voedingsonderzoek. De voedselconsumptiepeilingen worden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
De voedselconsumptiemethode bestaat uit twee 24-uursvoedingsnavragen op niet-aaneengesloten, onafhankelijke dagen (dietary recall). Voor de jongste en oudste leeftijdsgroepen wordt deze methodiek gecombineerd met dagboekjes. De 24-uursvoedingsnavragen zijn uitgevoerd met een speciaal daartoe ontwikkeld computergestuurd interviewprogramma. Dit programma, GloboDiet, wordt in verschillende Europese landen gebruikt. De studiepopulatie betreft in Nederland wonende personen in de leeftijd van 1 tot en met 79 jaar (n=4313), met uitzondering van zwangere en lacterende vrouwen. Ook mensen die in een instelling wonen waren uitgesloten van deelname. De deelnemers zijn getrokken uit een consumentenpanel van TNS-Nipo (huidige Kantar Public) en vormen een representatieve vertegenwoordiging op basis van leeftijd, geslacht, opleiding (voor kinderen geldt de opleiding van de ouders), regio en urbanisatiegraad in Nederland. De netto respons van deelnemers van wie een volledige dataset beschikbaar is (volledig ingevulde schriftelijke vragenlijst en twee 24-uursvoedingsnavragen) was 65%.
[English] 4. SOURCES AND METHODS
Sources:
Organization that supplies the data for this table: RIVM: https://www.rivm.nl
Website of the datasource of the values of this table: VCP 2012-2016: https://wateetnederland.nl/
VCP 2012-2016 rapportage: https://wateetnederland.nl/Publicaties-en-dataset/publicaties
Data source: National Institute for public health and environment (RIVM) RIVM: https://www.rivm.nl
Methods:
Food consumption data give insight into the consumption of foods, intake of macro- and micronutrients, and of potential harmful chemical substances, and the development of food and nutrition trends. This insight is essential in formulating and evaluating food policy. The data are also used for public information purposes and for scientific research. Collection of periodic data on food consumption and nutrition status of the Dutch population and of specific groups within the population has been carried under the authority of the Netherlands Ministry of Health, Welfare and Sport.
Food consumption data were collected with two non-consecutive 24-hour dietary recalls. For the youngest and oldest age group the participants kept also a diary the day prior to the interviews. The interviewers used the computer directed interview program for 24-hour recalls, which is used in several European countries. The target population comprises all men and women living in the Netherlands in the age of 1 to 79 years old regardless of nationality, with the exception of pregnant and lactating women, people who were institutionalised and those without adequate command of the Dutch language. Participants are drawn from a representative consumer panel of the market research agency Kantar Public. The survey population (n=4313) aims to be representative with regard to age and sex, region, degree of urbanisation and education (for children, by the educational level of their parents/carers). The net response was 65%. 5. MEER INFORMATIE
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), BilthovenContact: VCP@rivm.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
[English] 5. MORE INFORMATION
Food consumption survey dutch-national-food-consumption-survey https://www.rivm.nl/en/dutch-national-food-consumption-survey
National Institute for Public Health and the Environment, Bilthoven
Contact: VCP@rivm.nl
CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0
No feedback found.
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestMean usual mean intake per day, P5 P25 P50 P75 P95 nutrients age sex
Mean usual mean intake per day, P5 P25 P50 P75 P95 nutrients age sex
No feedback found.