Dataset

DNFCS 2012-2016: Mean contribution (%) of place to a food group

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Updated 11/17/2020 - 00:00
License CC-BY (4.0)
Thema
  • Working conditions
Publicity level Non Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

INHOUDSOPGAVE

  1. Toelichting
  2. Definities en verklaring van symbolen
  3. Koppelingen naar relevante tabellen en artikelen
  4. Bronnen en methoden
  5. Meer informatie

[English] TABLE OF CONTENTS

  1. Explanation

  2. Definitions and explanations of symbols

  3. Links to relevant tables and articles

  4. Sources and methods

  5. More information

  6. TOELICHTING De Voedselconsumptiepeiling brengt in kaart wat Nederland eet en drinkt. De voedselconsumptiegegevens geven inzicht in de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van macro- en microvoedingsstoffen, de inname van potentieel schadelijke chemische stoffen en in de ontwikkelingen hiervan (trends).

De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2012-2016 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Deze tabel bevat gegevens over de consumptie van voedingsmiddelen naar plaats van consumptie door mensen in de leeftijd van 1 tot 80 jaar. De gegevens zijn uitgesplitst naar geslacht en leeftijd en daarnaast voor verschillende bevolkingsgroepen. Niet alle uitsplitsingen zijn beschikbaar, dan worden er lege regels getoond. De beschikbare opsplitsingen zijn:

  • Totale bevolking
  • Leeftijd in 2 groepen
  • Geslacht in 2 groepen
  • Leeftijd en geslacht in 4 groepen
  • Leeftijd en geslacht in 16 groepen
  • Opleiding naar leeftijd en geslacht in 4 groepen
  • Regio
  • Regio naar geslacht
  • Regio naar leeftijd in 2 groepen
  • Regio naar leeftijd en geslacht in 4 groepen
  • Urbanisatie
  • Urbanisatie naar geslacht
  • Urbanisatie naar leeftijd in 2 groepen
  • Urbanisatie naar leeftijd en geslacht in 4 groepen Daarnaast zijn de leeftijdsgroepen voor alcoholinname gebaseerd op 14 tot 80 jarigen.

De voedingsgegevens zijn verzameld onder circa 4000 kinderen en volwassenen met twee 24-uursvoedingsnavragen. Meer informatie over de studie is te vinden op de website www.wateetnederland.nl (zie ook bij de publicaties op deze website). Op Satline zijn een aantal tabellen met informatie opgenomen.

[English]

  1. EXPLANATION The Food Consumption Survey charts the food consumption in the Netherlands. The food consumption data provide insight into consumption, the intake of macro and micronutrients, the intake of potential chemical substances and its changes in time.

The figures in this table are from the Food Consumption Survey (VCP) 2012-2016 of the National Institute for Public Health and the Environment (RIVM). This table contains data on the food consumption by place of consumption for people aged 1 to 80 years. The data are broken down by gender and age and different population groups. Not all the breakdowns are available, if not, then empty lines are shown in the table. The available breakdowns are:

  • Total population
  • Age in 2 groups
  • Sex in 2 groups
  • Age and Sex in 4 groups
  • Age and Sex in 16 groups
  • Education broken down by age and sex in 4 groups
  • Region
  • Region broken down by sex
  • Region broken down by age in 2 groups
  • Region broken down age and sex in 4 groups
  • Urbanisation
  • Urbanisation broken down by sex
  • Urbanisation broken down by age in 2 groups
  • Urbanisation broken down by age and sex in 4 groups Another matter is that the age groups for intake of alcohol are based on age 14-80 years.

The data have been collected from around 4,000 children and adults with two 24-hour dietary recalls. More information about the study can be found on the website www.wateetnederland.nl (see also publications on this website) or in the other tables on RIVM-Statline.

Gegevens beschikbaar: 2012-2016

[English] Data available from: 2012-2016

Status van de cijfers: Version 2019-06

[English] Status of the data: Version 2019-06

Wanneer komen er nieuwe cijfers? In 2022. De volgende peiling loopt van 2019 tot en met 2021.

[English] When are the data updated? In 2022. The next survey will be performed from 2019 till 2021.

  1. DEFINITIES EN VERKLARING VAN SYMBOLEN

Definities:

Bijdrage naar plaats van consumptie Voedingsmiddelen worden op verschillende locaties geconsumeerd. Het percentage dat in deze tabel bij een plaats wordt weergegeven, staat voor het deel van de consumptie van een voedingsmiddellengroep dat op die plaats wordt geconsumeerd, bepaald per persoon en gemiddeld over alle personen die de voedingsmiddellengroep in kwestie hebben geconsumeerd. Aangezien een aantal subgroepen van voedingsmiddelen niet vaak gegeten wordt, zijn de waardes niet geschikt voor alle onderzoeksvragen. Om deze reden wordt het aantal personen waarop de gegevens zijn gebaseerd ook weergegeven. Een vuistregel is dat het aantal groter dan 100 moet zijn.

Cijfers:

De volgende gegevens worden gegeven:

  • Gemiddelde bijdrage (%) van een plaats aan de consumptie van een voedingsmiddelengroep.
  • Aantal personen (dat van de voedingsmiddelgroep gegeten heeft).

[English] 2. DEFINITION AND EXPLANATION OF SYMBOLS

Definitions:

Contribution of place of consumption Foods are consumed at different places food consumption occasions. The percentage given in this table stands for that part of the amount of a food group that was consumed in a certain place, calculated per person and averaged over all persons that had eaten food of the food group in question. As some (sub)groups of foods were not frequently consumed, the values are not valid for all purposes. Therefore, the number of persons used in the analyses is reported. This number stands for the number of participants that had consumed that food. The rule of thumb is that the number should be larger than 100.

Values:

The statistics that are shown in the table are:

  • Mean contribution (%) of a place to the consumption of a food group.
  • Number of persons (that have consumed from the food group)
  1. BRONNEN EN METHODEN

Bronnen:

Organisatie die de gegevens uit deze tabel levert: RIVM: https://www.rivm.nl

Website van de gegevensbron waar de cijfers in deze tabel vandaan komen: VCP 2012-2016: https://wateetnederland.nl/

Data verstrekker: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) https://www.wateetnederland.nl/publicaties-en-dataset/datasets VCP@rivm.nl

Methoden:

Voor het ontwikkelen en evalueren van een adequaat beleid op het gebied van gezonde en veilige voeding is het noodzakelijk te beschikken over gegevens betreffende de voedselconsumptie en voedingstoestand van de Nederlandse bevolking als geheel, en van bepaalde bevolkingsgroepen in het bijzonder. De gegevens van de voedselconsumptiepeilingen worden ook gebruikt voor productsamenstelling, voorlichting en voedingsonderzoek. De voedselconsumptiepeilingen worden uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De voedselconsumptiemethode bestaat uit twee 24-uursvoedingsnavragen op niet-aaneengesloten, onafhankelijke dagen (dietary recall). Voor de jongste en oudste leeftijdsgroepen wordt deze methodiek gecombineerd met dagboekjes. De 24-uursvoedingsnavragen zijn uitgevoerd met een speciaal daartoe ontwikkeld computergestuurd interviewprogramma. Dit programma, GloboDiet, wordt in verschillende Europese landen gebruikt. De studiepopulatie betreft in Nederland wonende personen in de leeftijd van 1 tot en met 79 jaar (n=4313), met uitzondering van zwangere en lacterende vrouwen. Ook mensen die in een instelling wonen waren uitgesloten van deelname. De deelnemers zijn getrokken uit een consumentenpanel van TNS-Nipo (huidige Kantar Public) en vormen een representatieve vertegenwoordiging op basis van leeftijd, geslacht, opleiding (voor kinderen geldt de opleiding van de ouders), regio en urbanisatiegraad in Nederland. De netto respons van deelnemers van wie een volledige dataset beschikbaar is (volledig ingevulde schriftelijke vragenlijst en twee 24-uursvoedingsnavragen) was 65%.

[English] 4. SOURCES AND METHODS

Sources:

Organization that supplies the data for this table: RIVM: https://www.rivm.nl

Website of the datasource of the values of this table: VCP 2012-2016: https://wateetnederland.nl/

VCP 2012-2016 rapportage: https://wateetnederland.nl/Publicaties-en-dataset/publicaties

Data source: National Institute for public health and environment (RIVM) RIVM: https://www.rivm.nl

Methods:

Food consumption data give insight into the consumption of foods, intake of macro- and micronutrients, and of potential harmful chemical substances, and the development of food and nutrition trends. This insight is essential in formulating and evaluating food policy. The data are also used for public information purposes and for scientific research. Collection of periodic data on food consumption and nutrition status of the Dutch population and of specific groups within the population has been carried under the authority of the Netherlands Ministry of Health, Welfare and Sport.

Food consumption data were collected with two non-consecutive 24-hour dietary recalls. For the youngest and oldest age group the participants kept also a diary the day prior to the interviews. The interviewers used the computer directed interview program for 24-hour recalls, which is used in several European countries. The target population comprises all men and women living in the Netherlands in the age of 1 to 79 years old regardless of nationality, with the exception of pregnant and lactating women, people who were institutionalised and those without adequate command of the Dutch language. Participants are drawn from a representative consumer panel of the market research agency Kantar Public. The survey population (n=4313) aims to be representative with regard to age and sex, region, degree of urbanisation and education (for children, by the educational level of their parents/carers). The net response was 65%.

  1. MEER INFORMATIE

VCP 2012-2016: https://wateetnederland.nl/ Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven

Contact: VCP@rivm.nl

CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0

[English] 5. MORE INFORMATION

Food consumption survey VCP 2012-2016: https://wateetnederland.nl/ dutch-national-food-consumption-survey https://www.rivm.nl/en/dutch-national-food-consumption-survey/

National Institute for Public Health and the Environment, Bilthoven

Contact: VCP@rivm.nl

CC BY-SA 4.0 gelicenseerd. Volledige licentietekst CC BY-SA 4.0

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Comparable datasets

Metadata

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Downloads

DNFCS 2012-2016: Mean contribution (%) of place to a food group

XML CC-BY (4.0)

Mean contribution Food group, place of consumption, sex, age

DNFCS 2012-2016: Mean contribution (%) of place to a food group

XML CC-BY (4.0)

Mean contribution Food group, place of consumption, sex, age