Aankondigingen over uw buurt
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Zoals bouwplannen en verkeersmaatregelen.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
Dataset
State | Available |
---|---|
Data owner | Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid) |
Updated | 11/04/2024 - 00:00 |
License | Geen open licentie |
Thema |
|
Publicity level | Non Public |
Metadata | Download (XML/RDF) |
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestHet PGBWLZWMOJW bestand bevat de declaraties van personen met persoonsgebonden budgetten (pgb) die ze hebben ingezet voor zorg en/of voorzieningen die gefinancierd zijn uit de Wet langdurige zorg (Wlz), de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) of de Jeugdwet. Het bestand bevat gegevens over de budgethouders, over de budgetten en over de declaraties. Tevens bevat het gegevens over de zorgovereenkomsten die voor het verkrijgen van de zorg afgesloten zijn en over de zorgverleners die de zorg hebben verstrekt. Voor het gebruik van dit bestand is toestemming nodig van de dataleverancier. Deze toestemming is te verkrijgen door een mail te sturen naar het mailadres: [mailadres verborgen - neem contact op met het CBS]. Microdata Services neemt vervolgens contact op met de dataleverancier voor het regelen van toestemming.
Meer informatie over het verkrijgen van toegang tot de data:
> https://www.cbs.nl/nl-nl/onze-diensten/maatwerk-en-microdata/microdata-zelf-onderzoek-doen
Met een Wlz-pgb kan verpleging, verzorging, begeleiding, logeeropvang, vervoer en huishoudelijke hulp van ouderen, chronisch zieken en gehandicapten worden ingekocht. De Wmo-pgb's betreffen budgetten voor begeleiding of voor huishoudelijke hulp. De Jeudwet-pgb's kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld dagbesteding, begeleiding en persoonlijke verzorging. De budgetten die in dit bestand zijn opgenomen, worden toegekend door het zorgkantoor (Wlz), of de gemeente (Wmo 2015 en Jeugdwet). Na de hervorming langdurige zorg is het 'trekkingsrechtensysteem' ingevoerd. Dit betekent, dat de pgb's sinds 2015 niet meer naar de budgethouder worden overgemaakt, maar naar de Sociale verzekeringsbank (SVB). De budgethouder heeft vervolgens het recht om de SVB betalingen te laten verrichten aan zorgverleners waarmee een overeenkomst bestaat. De budgethouder sluit deze overeenkomsten en legt daarin de individuele afspraken vast over de werkzaamheden, werktijden, salaris, looptijd en proeftijd. Vanuit de trekkingsrechtenregistratie levert SVB een dataset aan het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS), met daarin alle gedeclareerde en goedgekeurde betalingen vanuit de pgb's en de tussen budgethouders en zorgverleners afgesloten zorgovereenkomsten. Sinds 2019 zijn de zorgkantoren en een aantal gemeente over aan het gaan op een nieuw registratie systeem (PGB2.0). De declaraties die via PGB2.0 worden aangeleverd hebben een geringe afwijking in de indeling op declaratie type. Naarmate meer zorgkantoren en gemeenten over gaan zal dit duidelijker als trendbreuk in de data zichtbaar worden. Sinds juni 2021 zijn alle zorgkantoren over op PGB2.0. Eind december 2022 maken slechts enkele gemeenten gebruik van PGB2.0. De zorgovereenkomsten zijn in een apart bestand geleverd door de Sociale Verzekeringsbank, en vervolgens door het CBS aan de gegevens over declaraties en budgetten gekoppeld. Deze koppeling gebeurt op rinpersoon, rinpersoon van de zorgverlener, wet en datum, als tweede stap voor de nog ongekoppelde zorgovereenkomsten op rinpersoon, rinpersoon van de zorgverlener en wet en als derde stap op rinpersoon en rinpersoon van de zorgverlener. Er is dus geen harde koppeling tussen deze gegevens.
Alle personen met een persoonsgebonden budget en alle zorgovereenkomsten waarvoor in het verslagjaar of op het peilmoment de trekkingsrechten registratie van SVB een gedeclareerde en goedgekeurde betaling ten laste van een Wlz of Wmo pgb geregistreerd is.
Landing page: https://doi.org/10.57934/0b01e410803afb68
No feedback found.
You can do a datarequest to request a specific dataset.
Make a data requestNo feedback found.