Dataset

Overheid; houderschap van de gevestigde schuld 1998-2009

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Centraal Bureau voor de Statistiek (Rijksoverheid)
Updated 02/22/2024 - 00:00
License CC-BY (4.0)
Thema
  • Governance
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

Deze tabel bevat de gevestigde schuld van de overheid verdeeld naar geldgevers. De totale gevestigde schuld is bepaald uit de Nationale rekeningen als de schuld in obligaties en lange leningen van de overheid. Daarbij zijn de schulden binnen de overheid (bijvoorbeeld van de centrale overheid aan de regionale overheid betreffende het bezit van gemeenten en provincies in staatsobligaties) buiten beschouwing gelaten. Dit levert de geconsolideerde gevestigde schuld van de overheid op. De obligatieschuld is, net als het bezit in obligaties van de geldgevers, opgenomen tegen beurswaarde. Dit wijkt af van de EMU-schuld, waarin obligaties tegen nominale waarde zijn opgenomen. De verdeling naar geldgever betreft de tegenpartijen die een rol spelen bij de financiering van de gevestigde overheidsschuld. Er zijn twee bronnen voor de gegevens van de tegenpartijen. De statistiek Institutionele beleggers is de bron voor het bezit aan overheidsobligaties van financiële instellingen en de door hen verstrekte lange leningen aan de overheid. Uit de Nationale rekeningen komen de gegevens over het aandeel van het buitenland in de overheidsschuld en van het binnenland exclusief de financiële instellingen. De tabel bevat zowel absolute gegevens in miljarden euro's als het procentuele aandeel van de geldgevers in de overheidsschuld.

Gegevens beschikbaar vanaf: 1998 Frequentie: stopgezet

Status van de cijfers De uitkomsten tot en met 2007 zijn definitief, de uitkomsten voor 2008 zijn nader voorlopig en voor 2009 voorlopig.

Wijzigingen per 13 oktober 2010: Er zijn gegevens over 2009 toegevoegd en bijstellingen doorgevoerd in de uitkomsten over 2007 en 2008.

Wanneer komen er nieuwe cijfers? Niet van toepassing.

Landing page: https://opendata.cbs.nl/statline/portal.html?_la=nl&_catalog=CBS&tableId=70040

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Comparable datasets

Metadata

Version notes

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataApi/OData/70040

Gevestigde schuld van de overheid naar geldgever. Geldgevers.

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://opendata.cbs.nl/ODataFeed/OData/70040

Gevestigde schuld van de overheid naar geldgever. Geldgevers.