Dataset

Bomen

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Eindhoven
Updated 07/02/2024 - 00:00
License Publiek domein
Thema
  • Space and infrastructure
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

Alle bomen in beheer van Gemeente Eindhoven zijn onderdeel van deze dataverzameling. De administratieve data die weergegeven worden als je op een object klikt, geven meer informatie over de status (ter indicatie), boomsoort, grootte van de boom etc.

In de administratieve data van de boom, is onder andere de “status ter indicatie” te vinden. Deze status ter indicatie is bepaald op basis van meest actuele data, echter kan de status van een boom door omstandigheden wijzigen. Controle van de status van een boom is daarom altijd noodzakelijk. De boomstatus komt voort uit de verordening bomen (2024) van de Gemeente Eindhoven.

Conform de verordening bomen komen de volgende statussen voor in deze dataverzameling:

Gemeentelijke boom (voorheen Basis boom)

Het label ‘gemeentelijke boom’ geldt voor alle bomen die niet particulier zijn, en ook niet waardevol of monumentaal. Dit zijn dus alle “overige” bomen in de openbare ruimte (in eigendom van gemeente Eindhoven).

'Gemeentelijke bomen' in bossen zijn meestal niet opgenomen.

Waardevolle boom

Dit is een gemeentelijke boom die aan tenminste onderstaande eisen voldoet:

  • De boom heeft een leeftijd van tenminste 50 jaar,
  • De boom mag niet in een onherstelbare conditie verkeren.

Ook zijn alle bomen binnen de gemeentelijke groenstructuur waardevol, ongeacht hun leeftijd omvang etc. De boom levert dan op zijn minst een belangrijke meerwaarde voor: Natuur, Landschap, Cultuurhistorie, stads- en dorpsschoon, leefbaarheid, waterberging, hittestress, productie, de intrinsieke waarden van een boom.

Monumentale boom

Dit zijn gemeentelijke bomen, en soms ook particuliere bomen, die voldoen aan de volgende eisen:

  • De boom heeft een leeftijd van tenminste 80 jaar,
  • De boom mag niet in een onherstelbare conditie verkeren,
  • Ook Herdenkingsbomen zijn monumentale bomen, ongeacht hun omvang leeftijd etc.; Een Herdenkingsboom, gedefinieerd in de Verordening bomen 2024, is een boom op ter nagedachtenis aan een memorabele gebeurtenis zoals geboorte, huwelijk, overlijden, jubileum, of herdenking (van bijvoorbeeld een prins of prinses),
  • Ook Veteranenbomen zijn monumentale bomen, ongeacht hun omvang, leeftijd etc. Veteranenbomen, gedefinieerd in de Verordening bomen 2024, zijn bomen op openbaar terrein met de potentie om de veteranenfase (verbonden aan de leeftijd van de boom) te bereiken.

De boom levert op zijn minst een belangrijke meerwaarde voor: Natuur, Landschap, Cultuurhistorie, stads- en dorpsschoon, leefbaarheid, waterberging, hittestress, productie, de intrinsieke waarden van een boom.

Eikenprocessierups

Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.

Landing page: https://data.eindhoven.nl/explore/dataset/bomen/

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Related resources

Comparable datasets

Metadata

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Downloads

json

JSON Publiek domein

Er is geen beschrijving van deze distributie beschikbaar.

json

JSON Publiek domein

Er is geen beschrijving van deze distributie beschikbaar.

csv

CSV Publiek domein

Er is geen beschrijving van deze distributie beschikbaar.

geojson

JSON Publiek domein

Er is geen beschrijving van deze distributie beschikbaar.

shp

SHAPE Publiek domein

Er is geen beschrijving van deze distributie beschikbaar.

Data schemes

Bomen - Schema

JSON Publiek domein
name code type description
name OBJECTID code objectid type int description
name BOOMNUMMER code boomnummer type int description Uniek identificatienummer waarmee de boom herkend kan worden.
name GEOVISIA_ID code geovisia_id type text description Uniek identificatienummer waarmee de boom herkend kan worden in het beheerpakket (GeoVisia).
name EIGENAAR code eigenaar type text description Eigenaar van de boom. BOR: Beheer Openbare Ruimte, gemeentelijk eigendom. Als er sprake is van particulier eigendom, is particulier ingevuld.
name BEHEERDER code beheerder type text description Beheerder van de boom. BOR: Beheer Openbare Ruimte, gemeentelijk eigendom. Als er sprake is van particulier eigendom, is particulier ingevuld.
name BOOMSOORT code boomsoort type text description Latijnse naam die de soort boom beschrijft. De Nederlandse vertalingen zijn bijvoorbeeld te raadplegen via: https://www.bonsaicursus.com/latijnse-namen-bomen/
name BOOMSOORT_VARIETEIT code boomsoort_varieteit type text description
name BOOMSOORT_NEDERLANDS code boomsoort_nederlands type text description
name EINDBEELD code eindbeeld type text description Snoei instructie voor de boom.
name HOOGTE code hoogte type text description Hoogteklasse van de boom in meters.
name PLANTJAAR code plantjaar type date description Jaar waarop de boom geplant is. Als het plantjaar onbekend is, dan is dit veld niet gevuld.
name STATUS_TER_INDICATIE code status_ter_indicatie type text description Opties: Waardevol, Monumentaal, of basis (leeg veld). Zie verordening bomen https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR657211
name BOOM_DEF_AFWEZIG code boom_def_afwezig type text description
name PLANTWIJZE code plantwijze type text description
name BOOMROOSTER code boomrooster type text description
name VERLICHTING code verlichting type text description
name EPR_AANWEZIG code epr_aanwezig type text description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name EPR_PREVENTIEF_INSPECTEREN code epr_preventief_inspecteren type text description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name EPR_BESTRIJDINGSMETHODE code epr_bestrijdingsmethode type text description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name EPR_STADIUM code epr_stadium type text description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name EPR_DATUM_CONSTATERING code epr_datum_constatering type datetime description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name EPR_RISICOPROFIEL code epr_risicoprofiel type text description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name EPR_DATUM_MECH_BESTREDEN code epr_datum_mech_bestreden type datetime description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name EPR_DATUM_1_BIO_BESTRIJDING code epr_datum_1_bio_bestrijding type datetime description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name EPR_DATUM_2_BIO_BESTRIJDING code epr_datum_2_bio_bestrijding type datetime description Voor eiken zijn er een aantal attributen die aangemerkt zijn met de term "EPR" (EPR_AANWEZIG, EPR_BESTRIJDINGSMETHODE, EPR_STADIUM, etc.). Deze attributen hebben betrekking op de constatering en daarop volgende bestrijding van de eikenprocessierups.
name NAZORGBOOM code nazorgboom type text description
name PROJECTNAAM code projectnaam type text description
name geo_shape code geo_shape type geo_shape description Geometrie (punt) die de ligging van de boom beschrijft WGS 1984, EPSG:4326.
name geo_point_2d code geo_point_2d type geo_point_2d description Geometrie (punt) die de ligging van de boom beschrijft in WGS 1984, EPSG:4326.