Dataset

Comparison of DNFCS 2019-2021 with Dutch dietary guidelines 2015

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu
Updated 03/12/2024 - 00:00
License CC-BY (4.0)
Thema
  • Food
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

De Voedselconsumptiepeiling brengt in kaart wat Nederland eet en drinkt. De voedselconsumptiegegevens geven inzicht in de consumptie van voedingsmiddelen, de inname van macro- en microvoedingsstoffen, de inname van potentieel schadelijke chemische stoffen en in de ontwikkelingen hiervan (trends). De cijfers in deze tabel zijn afkomstig uit de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021 van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Deze tabel bevat gegevens over de gebruikelijke consumptie van voedingsmiddelengroepen genoemd in de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Voor de kwantitatieve richtlijnen is voor volwassenen ook het percentage volwassenen bepaald wat voldoet aan deze richtlijn. Gegevens over de richtlijn aandeel vet, aandeel volkoren, vis, alcohol, supplementgebruik en peulvruchten zijn niet opgenomen in deze tabel. De gegevens zijn uitgesplitst naar geslacht en leeftijd en daarnaast voor verschillende bevolkingsgroepen. Niet alle uitsplitsingen zijn beschikbaar, dan worden er lege regels getoond. De beschikbare opsplitsingen zijn: -Totale bevolking -Leeftijd in 2 groepen -Geslacht in 2 groepen -Leeftijd en geslacht in 4 groepen -Leeftijd en geslacht in 12 groepen -Opleiding naar leeftijd en geslacht in 4 groepen -Regio -Regio naar geslacht -Regio naar leeftijd in 2 groepen -Regio naar leeftijd en geslacht in 4 groepen -Urbanisatie -Urbanisatie naar geslacht -Urbanisatie naar leeftijd in 2 groepen -Urbanisatie naar leeftijd en geslacht in 4 groepen -BMI -BMI naar geslacht -BMI naar leeftijd in 2 groepen -BMI naar leeftijd en geslacht in 4 groepen

Hieronder staan de richtlijnen van de gezondheidsraad en de daarbij behorende indicatoren :

-Volg een voedingspatroon van meer plantaardig en minder dierlijk voedsel, zoals aanbevolen in de richtlijnen. Gebruikelijk plantaardig eiwit van totaal eiwit. Gebruikelijke inname van plantaardig eiwit in g/dag. Gebruikelijke inname van dierlijk eiwit in g/dag. Gebruikelijke inname van eiwit in g/dag.

-Eet dagelijks ten minste 200g groente. Gebruikelijke consumptie van groente in g/dag.

-Eet dagelijks ten minste 200g fruit. Gebruikelijke consumptie van fruit in g/dag.

-Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees. Gebruikelijke consumptie van rood vlees in g/dag Gebruikelijke consumptie van bewerkt vlees in g/dag. Gebruikelijke consumptie van rood en /of bewerkt vlees in g/dag

-Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt. Gebruikelijke consumptie van zuivel in g/dag. Gebruikelijke consumptie van melk- en yoghurtproducten in g/dag.

-Eet wekelijks peulvruchten. Aantal dagen per week dat peulvruchten werden geconsumeerd. Niet opgenomen in deze tabel.

-Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag. Gebruikelijke consumptie van ongezouten noten en zaden in g/dag. Gebruikelijke consumptie van noten en zaden in g/dag.

-Vervang geraffineerde graanproducten door volkoren producten. Gebruikelijke consumptie van brood en graanproducten in g/dag. Gebruikelijke consumptie van bruin- en volkoren brood en graanproducten in g/dag. Aandeel bruin en volkoren van totaal brood en graanproducten (gemiddeld % van gebruikers). Niet opgenomen in deze tabel.

-Eet dagelijks ten minste 90g bruinbrood, volkorenbrood of andere volkoren producten. Gebruikelijke consumptie van bruin- en volkoren brood en graanproducten in g/dag.

-Vervang boter, harde margarines en bak- en braadvetten door zachte margarines, vloeibare bak- en braadvetten en plantaardige oliën. Gebruikelijke consumptie van vetten en oliën in g/dag. Gebruikelijke consumptie van zachte vetten en plantaardige oliën. Gebruikelijke consumptie van boter, harde margarines en bak- en braadvetten in g/dag. Aandeel zachte vetten plantaardige oliën aan totaal vetten en oliën (gemiddelde % van gebruikers). Niet opgenomen in deze tabel.

-Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis. % Dat één of meer keer per week vis eet. Niet opgenomen in deze tabel.

-Drink dagelijks 3 koppen thee. Gebruikelijke consumptie van thee in g/dag (excl. kruidenthee).

-Vervang ongefilterde door gefilterde koffie. Aandeel kookkoffie aan totaal koffie. Niet opgenomen in deze tabel.

-Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken. Gebruikelijke consumptie van suikerhoudende dranken (incl zuivel) in g/dag. Gebruikelijke consumptie van vruchtensappen in g/dag. Gebruikelijke consumptie van frisdranken met suiker in g/dag. Gebruikelijke consumptie van suikerhoudende melk- en yoghurtproducten in g/dag.

-Drink geen alcohol, of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. % dat niet drinkt of niet meer dan 1 glas alcoholhoudende dranken per dag Niet opgenomen in deze tabel.

-Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag. Gebruikelijke consumptie van zout in g/dag van voedsel en toegevoegd zout tijdens bereiding of aan tafel. Niet opgenomen in deze tabel.

-Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt. Gebruik van voedingssupplementen (algemeen and specifiek voor vitamine D bevattende supplementen). Niet opgenomen in deze tabel.

De voedingsgegevens zijn verzameld onder circa 3500 kinderen en volwassenen met twee 24-uursvoedingsnavragen. Meer informatie over de studie is te vinden op de website www.wateetnederland.nl (zie ook bij de publicaties op deze website). Zie ook de andere tabellen op RIVM-Statline.

[English]

  1. EXPLANATION The Food Consumption Survey charts the food consumption in the Netherlands. The food consumption data provide insight into consumption, the intake of macro and micronutrients, the intake of potential chemical substances and its changes in time. The figures in this table are from the Food Consumption Survey (VCP) 2019-2021 of the National Institute for Public Health and the Environment (RIVM). This table contains data on the intake of nutrients per day of people aged 1 to 80 years. The data are broken down by gender and age and different population groups. Not all the breakdowns are available, if not, then empty lines are shown in the table. The available breakdowns are: -Total population -Age in 2 groups -Sex in 2 groups -Age and Sex in 4 groups -Age and Sex in 12 groups -Education broken down by age and sex in 4 groups -Region -Region broken down by sex -Region broken down by age in 2 groups -Region broken down age and sex in 4 groups -Urbanisation -Urbanisation broken down by sex -Urbanisation broken down by age in 2 groups -Urbanisation broken down by age and sex in 4 groups -BMI -BMI broken down by sex -BMI broken down by age in 2 groups -BMI broken down by age and sex in 4 groups

In the following text the guidelines of the health council are displayed including the corresponding indicators :

-Follow a dietary pattern that involves eating more plant-based and less animal-based food, as recommended in the guidelines. Habitual percentage of consumption of plant protein of total protein. Habitual intake of protein in g/day. Habitual intake of plant protein in g/day. Habitual intake of animal protein in g/day.

-Eat at least 200g of vegetables daily. Habitual consumption of vegetables in g/day.

-Eat at least 200 g of fruit daily. Habitual consumption of fruit in g/day.

-Limit the consumption of red meat, particularly processed meat. Habitual consumption of red meat . Habitual consumption of processed meat in grams/day. Habitual consumption of red and/or processed meat in grams/day.

-Take a few portions of dairy products daily, including milk or yogurt. Habitual consumption of dairy (incl. cheese) in g/day. Habitual consumption of milk and yoghurt products in g/day.

-Eat legumes weekly. Average number of days per week that legumes are consumed). Not included in this table .

-Eat at least 15 g of unsalted nuts daily. Habitual consumption of unsalted nuts and seeds in g/day.

-Replace refined cereal products by wholemeal products . Habitual consumption of bread and cereal products in g/day. Habitual consumption of brown and wholemeal bread and cereal products in g/day. Contribution brown and wholemeal to total consumption of bread and cereal products for users. Not included in this table.

-Eat at least 90 g of brown bread, wholemeal bread or other wholemeal products daily. Habitual consumption of brown and wholemeal bread and cereal products in g/day.

-Replace butter, hard margarines and cooking fats by soft margarines, liquid cooking fats and vegetable oils. Habitual consumption of total spreads, cooking fat and oils in g/day. Habitual consumption of soft fats and vegetable oils. Habitual consumption of butter, hard margarines and cooking fats in g/day. Contribution soft fats and vegetable oils to total fats for users. Not included in this table.

-Eat one serving of fish, preferably oily fish, weekly. % eating fish once or more times a week). Not included in this table.

-Drink three cups of tea daily. Habitual consumption of tea in g/day (herbal tea not included).

-Replace unfiltered coffee by filtered coffee. Contribution cooking coffee to total coffee. Not included in this table.

-Minimize the consumption of sugar-containing beverages. Habitual consumption of sugar containing beverages (incl dairy) in g/day. Habitual consumption of soft drinks with sugar in g/day. Habitual consumption of juices in g/day. Habitual consumption of milk and yoghurt drinks with sugar in g/day.

-Do not drink alcohol, or no more than 1 glass daily. Alcoholic beverages (% not drinking or drinking less than one glass per day). Not included in this table.

-Limit salt intake to 6 g daily. Habitual consumption of salt in g/day from food and added salt during preparation or at table. Not included in this table.

-Nutrient supplements are not needed, except for people who belong to a group for which supplementation applies. Use of dietary supplements (in general and specific for vitamin D-containing supplements). Not included in this table.

The data have been collected from around 3500 children and adults with two 24-hour dietary recalls. More information about the study can be found on the website www.wateetnederland.nl (see also publications on this website) or in the other tables on RIVM-Statline.

Gegevens beschikbaar: 2019-2021

[English] Data available from: 2019-2021

Status van de cijfers: Version 2022-12

[English] Status of the data: Version 2022-12

Wanneer komen er nieuwe cijfers? De volgende peiling start naar verwachting eind 2024.

[English] When are the data updated? The next survey is expected to start at the end of 2024.

Landing page: https://statline.rivm.nl/portal.html?_la=nl&_catalog=RIVM&tableId=50113NED

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Relations

Comparable datasets

Metadata

Version notes

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Webservices

API

JSON CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataApi/OData/50113NED

voldoet een consumptie aan de richtlijn goede voeding voedingsmiddelengroepen

Feed

ATOM CC-BY (4.0)

https://dataderden.cbs.nl/ODataFeed/OData/50113NED

voldoet een consumptie aan de richtlijn goede voeding voedingsmiddelengroepen