Dataset

Pingoruïnes Zuidelijk Westerkwartier

Permanent linkCopied
State Available
Data owner Provincie Groningen
Updated 03/27/2024 - 00:00
License Publiek domein
Thema
  • Nature and environment
Publicity level Public
Metadata Download (XML/RDF)

Description

Dit bestand bevat de pingoruïnes gelegen in het Zuidelijk Westerkwartier, provincie Groningen. Karakteristiek voor het Zuidelijk Westerkwartier zijn o.a. de pingoruïnes. Pingoruïnes zijn aardkundig waardevolle gebieden en ontstaan door een natuurlijk proces tijdens de laatste ijstijd, het Weichselien. Kwelwater kon toen plaatselijk door de permanent bevroren bovengrond (permafrost) aan het oppervlak komen en bevroor daar. Doordat bevriezend water uitzet ontstonden ijsheuvels, waarbij de ondergrond omhoog werd gedrukt. Tijdens het afsmelten gleed de opgedrukte grond naar de randen. Na afsmelting bleven diepe, ronde gaten gevuld met water achter met een ringwal. De pingoruïnes Bolmeer en Ronde meer ten zuiden van de Jonkersvaart zijn hier mooie voorbeelden van. De provincie Groningen wil voorkomen dat de pingoruïnes hun waarde verliezen door onder meer nieuwe bebouwing en beplantingen, diepploegen, egaliseren en afschuiven van grond. In de provinciale Omgevingsverordening 2016 staat dat gemeenten via hun bestemmingsplannen de pingoruïnes moeten behouden. Deze dataset is deels opgenomen in de Provinciale Omgevingsvisie 2016-2020. Verder zijn in de provinciale Verordening 2016 regels opgenomen ter bescherming van deze pingoruïnes.

Owner

Owner information

Contact point

Publication & catalogues

Reuse

Licence & conditions

Location and time

Temporal coverage

Relations

Comparable datasets

Metadata

Language settings

Data language

Metadata language

Identifiers

Primary identifier


Visualisations

Gegenereerde grafische weergave

JPEG Publiek domein

Dit is een grafische representatie van de dataset die via het NationaalGeoregister.nl aangeboden wordt.

Het is mogelijk dat deze grafische representatie geen weerspiegeling van de data is, maar dient als ondersteunende afbeelding. Indien de dataset via een OGC:WMS service aangeboden wordt, is het mogelijk om zelf een grafische weergave van de dataset te genereren.

Source: https://geoservices.provinciegroningen.nl/bestanden/metadata/voorbeeldplaatjes/PingoruinesZuidelijkWesterkwartier.jpg
Gegenereerde grafische weergave

Downloads

Landschap:PingoruinesZuidelijkWesterkwartier

OGC:WFS Publiek domein

accessPoint